Blender leren en een open source game creëren

Sinds de broncode van Quake 3 werd vrijgegeven onder de GPL en mensen hun drastisch verbeterde Quake 3 engines – waarvan XreaL op dit moment het meest spectaculair is – op het Internet gingen publiceren heb ik al langere tijd plannen om een open source game te creëren. Wanneer mijn plannen daarvoor meer gevorderd zijn zal ik daar op dit weblog nog eens op terug komen, maar het komt er op naar dat voor het ontwikkelen van een dergelijke game bepaalde vaardigheden nodig zijn. Ik ben al bekend met level design, maar voor een game moeten er ook 3D modellen van bijvoorbeeld personages en wapens gemodelleerd en geanimeerd worden.

Blender is de bekendste open source software die voor die doeleinden gebruikt kan worden. Het is gratis en beschikbaar voor meerdere besturingssystemen, en de kracht van deze applicatie is ruimschoots bewezen door middel van de productie van de film Elephant’s Dream met Blender. Je hebt wel aardig wat voorkennis nodig voordat je Blender effectief kunt gebruiken, en daarom heb ik besloten het boek Essential Blender te kopen. Het zal nog wel even duren voordat mijn vaardigheden met Blender een adequaat niveau bereiken, maar tot zover ben ik erg te spreken over dit boek. Zolang de Engelse taal geen probleem is, zal je merken dat het boek goed geschreven is en de materie goed uitlegt aan mensen voor wie 3D creatie nieuw is. Blender biedt zo gigantisch veel mogelijkheden en het is open source en gratis, het is een geweldig project.

GIMP 2.4

Het is al weer bijna drie jaar geleden dat versie 2.2 werd uitgegeven, en nu is versie 2.4 gearriveerd. GIMP (wat staat voor GNU Image Manipulation Program) heeft nu een nieuw ontworpen website, en voor de eerste keer ook erg goed geschreven release notes die de nieuwe features met filmpjes demonstreren. Op deze manier wordt goed gecommuniceerd naar het grote publiek wat er veranderd is. Vooral de Foreground Select Tool die in de release notes wordt beschreven is erg indrukwekkend. Zelf ben ik verre van vaardig met GIMP, en veel functionaliteit gebruik ik niet. Desondanks vind ik het erg indrukwekkend wat het team van ontwikkelaars dat werkt aan GIMP sinds 1995 heeft klaargespeeld. Ook al is het geen Photoshop, het is wel een beeldbewerkingsapplicatie die net zoals Photoshop zeer veel features en mogelijkheden heeft en erg krachtig is. En het grootste voordeel is dat het vrije software is die gedistribueerd wordt onder de GPL. En het is niet alleen beschikbaar voor Linux en andere Uniux-achtige besturingssystemen, maar ok voor Windows. Het is op de downloadpagina te downloaden. GIMP is echt een van de kroonjuwelen van de vrije software. De leidende ontwikkelaar van GIMP, Sven Neumann, schrijft op zijn weblog dat GIMP 2.6, de volgende versie, niet zo’n lange ontwikkelingstijd zal hebben als 2.4. Hopelijk zetten zij het goede werk voort, want wat betreft usability krijgt GIMP terecht veel kritiek en is er op dat vlak nog veel te verbeteren.

OpenSUSE en Ubuntu beta release tests

In oktober staan de releases van twee Linux distributies op de planning, Ubuntu en openSUSE. Naar goed gebruik in de free software community geven ook deze twee Linux distributies al vroeg in de ontwikkelingsfases van een nieuwe release zogenaamde alpha en beta releases vrij. Ik wil altijd graag het nieuwste van het nieuwste gebruiken en ik ben ongeduldig, dus ik test altijd de alpha’s en beta’s van Ubuntu en rapporteer eventueel bugs die ik tegenkom. Ik gebruik zelf permanent Ubuntu omdat naar mijn mening Ubuntu de beste Linux distributie is, maar ooit ben ik begonnen met Linux toen ik ongeveer vijf jaar geleden SUSE Linux 8.0 (nu is de naam dus openSUSE) in de winkel kocht. Ik was benieuwd hoe openSUSE er nu voor staat en besloot eens een beta release te installeren op mijn notebook.

Mijn bevindingen en mening zijn te lezen in een e-mail die ik naar de mailing list van openSUSE heb gestuurd. In het kort, openSUSE wordt beter, maar Ubuntu is nog steeds superieur omdat Ubuntu makkelijker is. Al gauw had ik de installatie van openSUSE op mijn notebook weer vervangen door de laatste development release van Ubuntu. Compiz Fusion is ook meegeleverd met Ubuntu en het is helemaal te gek, voor degenen die nog nooit Compiz Fusion in actie hebben gezien raad ik aan om eens de filmpjes op YouTube te bekijken.

Effectief gebruik van OpenOffice.org

Vaak zie ik anderen, en vroeger ikzelf ook, nog steeds tekstverwerkers gebruiken en handmatig een lettertype uitkiezen, dan de tekst vet maken, handmatig de inhoudsopgave tikken, en zodra de paginanummers van het document iets opschuiven omdat er een pagina extra bijkomt, nog een keer handmatig de inhoudsopgave weer aanpassen. Dat is zeker met grote documenten erg inefficiënt werken. Maar gelukkig leven wij in 2007, en is dat allemaal niet meer nodig.

Laatst heb ik een nuttig document gelezen met uitleg over hoe de zogenaamde stylist van OpenOffice.org is te gebruiken. Door stijlen toe te wijzen aan tekst, kan ik in een keer alle tekst welke die stijl gebruikt aanpassen door de eigenschappen van de stijl aan te passen, dus ik hoef niet langer alle tekst in het document te gaan selecteren als ik bijvoorbeeld de lettergrootte wil veranderen. Het is ook mogelijk stijlen toe te wijzen aan pagina’s, je geeft de eerste pagina de “Title page” stijl en de tweede pagina voor de inhoudsopgave de “Index” stijl, en deze pagina’s zullen dan geen paginanummers krijgen, erg handig. Door de koppen van hoofdstukken de “Heading 1” stijl mee te geven, kan ik later een inhoudsopgave invoegen die automatisch geschreven wordt. Deze automatische inhoudsopgave detecteert de koppen van de hoofdstukken omdat ze de “Heading 1” stijl gebruiken, en past ook automatisch de paginanummers aan als die wijzigen. En als ik dan het OpenOffice.org document exporteer naar PDF document, dan heeft dat PDF document ook een inhoudsopgave. Vette feature van OpenOffice.org toch? Ook is er dit document wat ongeveer hetzelfde beschrijft, maar ook een tip geeft om tekst op de titelpagina te centreren, dan hoef je niet de Enter toets telkens in drukken om het handmatig te centreren. Microsoft Word zal wel vergelijkbare functionaliteit hebben als OpenOffice.org, dus daar zijn deze werkwijzen ook toe te passen.

Omdat ik ook wat organigrammen wilde tekenen, heb ik eens uitgezocht of dat ook met OpenOffice.org kan. Het is mogelijk met OpenOffice.org Draw, hier wordt de werkwijze beschreven.

Wel had ik last van een aantal fouten in de werking van OpenOffice.org, in termen van software development een zogenaamde bug. Als ik een automatische inhoudsopgave invoeg op de tweede pagina, en dan het document opsla en weer open, dan staat deze inhoudsopgave op de eerste pagina en mist de tweede pagina opeens. Deze en twee andere bugs heb ik maar eens gerapporteerd bij de OpenOffice.org ontwikkelaars. Mijn bug reports zijn hier, hier en hier te vinden, voor de geïnteresseerden.