Waar ik tegenwoordig mijn muziek vandaan haal

Lange tijd heb ik, net zoals veel anderen, muziek illegaal gedownload met P2P-applicaties zoals eMule en Bittorrent. Ergens kwam ik in gewetensnood over het illegale downloaden, en besloot ik dat ik mijn muziek voortaan legaal wilde. Maar ja, CD’s zijn duur, ik ben student, kan niet veel geld uitgeven, voor mij geldt ook dat ik niet weet welke artiesten goed zijn en CD’s zijn te veel “gedoe”. En veel populaire online muziekwinkels zijn ook nog iets te duur, en schuiven hun muziek met DRM en in een of ander gepatenteerd formaat zoals AAC, WMA of MP3. Dit is voor mij belangrijk omdat ik i.v.m. ideologische idealen (is dit een pleonasme?) liever een vrij formaat zoals Ogg Vorbis gebruik. Toch wil ik muziek luisteren, en daar zijn oplossingen voor.

Er is veel gratis muziek te downloaden op Jamendo. Op deze website kunnen artiesten hun muziek uploaden, en iedereen kan het helemaal gratis downloaden, zonder DRM, in MP3 of in Ogg Vorbis, met Bittorrent of eMule. Als ik alvast een tip mag geven, als trance liefhebber vind ik dit album erg goed.

Betaald muziek downloaden kan ook bij Magnatune, ook onder zeer aantrekkelijke voorwaarden. Een andere muziekwinkel die iets populairder schijnt te zijn en een groter aanbod heeft is eMusic, zij bieden weliswaar geen muziek in Ogg Vorbis aan, maar nog steeds zonder DRM.

Wat lekker makkelijk is, is internetradio. Want je hoeft zelf immers niet uit te zoeken welke artiest jouw interesse heeft, want voor elk genre is er wel een station. Als trance fan hebben Digitally Imported en ETN.fm mijn voorkeur.

Als laatste moet ik Last.fm zeker niet vergeten te noemen. Het is een soort van innovatieve vorm van internetradio, maar veel ,veel meer dan dat alleen. Check de website.

En om muziek af te spelen, gebruik ik tegenwoordig Banshee op Ubuntu Linux (en Last Exit speciaal voor Last.fm). Banshee is een erg fijne muziekspeler in mijn ervaring, ik gebruik liever Banshee dan Winamp. Maar het moge duidelijk zijn, van online muziekwinkels zoals iTunes die DRM schuiven moet ik (en zou eigenlijk iedereen) niets hebben.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven