Ledenraadpleging kandidaten Eerste Kamer VVD

Zojuist heb ik gestemd voor de ledenraadpleging voor de kandidatenlijst van de VVD voor de Eerste Kamer. Partijdemocratie is een belangrijk goed, en het geeft naar mijn mening ook een zekere verantwoordelijk aan de leden van de VVD. Als leden niet stemmen of domweg het advies van de partij voor de kandidatenlijst overnemen heb je niets aan partijdemocratie, het is er wel maar het heeft geen betekenis. Ik vermoed dat een groot deel van de leden toch zo zal handelen. Zelf ben ik er schuldig aan geweest ten tijde van de ledenraadpleging voor de kandidatenlijst van de VVD voor de Tweede Kamer, ik had toen niet opgelet en niet gestemd.

Dat stemrecht geeft dus de verantwoordelijkheid om zelfstandig over kandidatenlijst na te denken. Voor de ledenraadpleging werd ook per post een document waarin de kandidaten werden geïntroduceerd aan de leden. Introductie is echter een groot woord, er staat alleen een CV en een foto van de kandidaat in. Een CV is natuurlijk erg belangrijk om er achter te komen of iemand wel capabel is voor een functie, maar het gaat hier om een politieke functie. Dan is een belangrijke overweging voor de stemmende leden wat de visie van de kandidaat is op zijn werk. Bijvoorbeeld waar een kandidaat zich voor wil gaan inzetten in de Eerste Kamer of wat die kandidaat gerealiseerd heeft in de Eerste Kamer als de kandidaat een nieuwe termijn ambiëert. Het probleem is, ik kan dus niets te weten komen over hun motivaties om lid van de Eerste Kamer te worden. En als iedere kandidaat een indrukwekkende CV heeft, ook al zijn er wel wat verschillen, wordt het erg moeilijk om te kiezen.

Een zeer beperkt aantal van de kandidaten heeft een website vermeldt. Bijvoorbeeld Jos van Rey. maar die website gaat alleen maar over zijn werk in de lokale politiek van Roermond. Er is eigenlijk maar een kandidaat die een persoonlijke website heeft die wel nuttige informatie geeft, en dat is Anne-Wil Duthler. Haar website beschrijft waar zij in de Eerste Kamer aan heeft gewerkt en wat haar prioriteiten zijn. Het had nog wel wat uitgebreider gemogen, met een weblog bijvoorbeeld dat meer de diepte in gaat, maar het is al een grote prestatie in vergelijking met de rest van de kandidaten. Niet alleen de communicatie is een groot pluspunt, maar het feit dat zij ook aandacht heeft gevraagd voor ‘privacybescherming bij de bewaarplicht van internetgegevens’ maakt het compleet. Privacy wordt tegenwoordig te vaak met voeten getreden en die bewaarplicht is ongewenst, er zijn niet genoeg politici die zich dat realiseren.

De cynicus zou vermoeden dat de kandidaten denken dat de leden toch wel slaafs het advies gaan volgen van de partij en instemmen met de kandidatenlijst zoals die is, of dat zij helemaal niet stemmen, en dat communiceren naar de leden dus niet nodig is. Voor mij gaat dat in ieder geval niet op. Net zoals een sollicitatiegesprek over veel meer gaat dan alleen een imponerende CV eis ik als lid dat kandidaten mij uitgebreid vertellen wat hun visie op het lidmaatschap van de Eerste Kamer is, wat hun plannen zijn en waarom ik op hen zou moeten stemmen. Daarom heb ik de advieslijst overgenomen, met twee aanpassingen: ik heb Anne-Wil Duthler op nummer 1 gezet in plaats van 11 en Frans-Willem Lantink op nummer 9 in plaats van 26. Hij is mijn docent en stagebegeleider en ik ken en vertrouw hem, dus mijn motivatie om hem flink wat hoger te zetten is dus ietsjes aangetast door nepotisme. Het liefst zou ik de afweging op eerlijke wijze hebben gemaakt door goed te vergelijken welke leden volgens mij het beste mijn belang en dat van de VVD behartigen, maar dat was dus niet mogelijk als ik alleen kan afgaan op een CV.

Vandaag is de laatste dag om te stemmen (ik stel ook alles uit…) voor de ledenraadpleging, dus mijn advies zal zijn als mosterd na de maaltijd voor de leden die al gestemd hebben. Maar dan nog is mijn advies goed om te onthouden voor de volgende ledenraadpleging.

P.S.: mijn vermoeden dat de opkomst geen storm zou lopen bleek juist te zijn, bijna 17% van de leden nam de moeite om te stemmen en aan het advieslijst van de partij is dus niets veranderd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven