hardware

Overgestapt van de Samsung Galaxy S7 naar de iPhone 6

Mijn vorige werkgever FRISS stelde mij een mobiele telefoon beschikbaar die ook privé kon gebruiken. Dit was nodig vanwege de mogelijkheid om thuis te werken en een sporadische bereikbaarheidsdienst. Mijn nieuwe werkgever ID Ware doet daar niet aan, dus het was niet onredelijk dat zij mij geen mobiele telefoon gaven. Omdat het duur was om de Samsung Galaxy S7 die ik bij FRISS gebruikte over te nemen, besloot ik naar een nieuwe telefoon te zoeken.

Het abonnement dat FRISS had met T-Mobile stond enige keuze toe in verschillende telefoons. Onder telefoons met Google Android leek de Samsung Galaxy S7 destijds de beste keuze. De Apple iPhones vereisten een flinke bijbetaling, vandaar mijn keuze voor de Galaxy S7.

Hoewel de Galaxy S7 geweldig is op het vlak van hardware vond ik de software niet fijn. Naast de evidente spionage op je persoonlijke data door Google werd deze telefoon vol met bloatware geleverd door Samsung. Een deel daarvan is zelfs niet eens te verwijderen. Samsung heeft een irritante gewoonte om hun telefoons te leveren met allerlei alternatieve apps voor de standaard Android software (zoals de web browser en kalender) die niets toevoegen. Ze hebben ook een slechte reputatie omdat ze snel veiligheidsupdates voor telefoons beëindigen. Er zijn uiteraard andere fabrikanten die wel telefoons verkopen met een kale Android en veiligheidsupdates voor een redelijk aantal jaren leveren na de introductie van de telefoon. Maar dan blijft het spionage probleem onopgelost.

Een custom ROM op je Android telefoon installeren, zoals LineageOS, lost het probleem ook niet op. Ik ben niet op de hoogte van alle details, maar het feit dat de fotokwaliteit van de Galaxy S7 slechter wordt met LineageOS is voor mij een breekpunt. En als je de Android app store wilt gebruiken moet je alsnog extra Google software installeren die spioneert. Het is te veel onzekerheid en werk. Ik wilde iets dat (relatief) privacy vriendelijk, bloatware vrij en en gemakkelijk in gebruik is.

Mijn keuze viel op een refurbished iPhone 6 van Forza, inbegrepen bij een Tele2 contract met onbeperkt bellen/SMS’en en 2 GB data per maand voor € 22. Om € 1.000 te betalen voor de nieuwe iPhone X, ook al heeft het dat mooie OLED-scherm (en die domme uitsnede aan de bovenkant!), vond ik waanzin. Maar € 22 per maand is nauwelijks meer dan ik voor mijn SIM-only abonnement betaalde in het verleden.

Een korte opmerking over Tele2: vermijd ze. Ik kwam er achter dat mijn telefoonnummer gepubliceerd was in de Gouden Gids, op papier en online, zonder mijn toestemming. Hun helpdesk heeft geen idee hoe dat kon gebeuren en ik werd ook op geen enkele manier gecompenseerd. Ik heb een klacht ingediend bij de Autoriteit Bescherming Persoonsgegevens.

Niet lang geleden was er nog een kritisch onderzoek van de Consumentenbond dat refurbished iPhones afkraakte. De bevindingen waren dat deze telefoons vaak slecht gerepareerd werden met inferieure onderdelen en niet altijd goedkoper zijn dan nieuwere telefoons. Forza werd ook slecht beoordeeld. In mijn geval heb ik niets te klagen, mijn refurbished iPhone 6 werkt prima.

Ik had verwacht dat ik het geweldige OLED scherm van de Galaxy S7 zou missen op de iPhone 6, maar dat gebeurde niet. In de praktijk geeft het schem toch niet heel veel zwart weer en gebruik ik deze niet in donkere omgevingen, dus ik merk niet zoveel van het gebrek aan OLED. Aan de software kant is iOS veel fijner dan Android, geen spionage en bloatware. De sporadische app die je niet kunt verwijderen zoals Apple Health zit niet echt in de weg en neemt niet veel ruimte in. Geen probleem als je DuckDuckGo wilt instellen als de standaard zoekmachine in de Safari webbrowser (dat is niet mogelijk in Google Chrome op Android).

Maar toch, Apple zou Apple niet zijn als het haar superieure productontwerp niet zou combineren met een gezonde hoeveelheid klotestreken. Bijvoorbeeld hun laksheid om hun web browser engine WebKit bij te tijd te houden met de laatste webstandaarden. Normaliter is dit geen probleem omdat je een andere web browser kan installeren met een andere engine, maar Apple blokkeert de mogelijkheid om iets anders te gebruiken dan WebKit. Dit kwam in het nieuws nadat het Franse softwarebedrijf Nexedi Apple hiervoor aanklaagde. Dit gebeurde in 2016 en hoewel WebKit nog steeds de enige optie is in iOS, weet ik niet wat de huidige status is van WebKit’s conformantie aan webstandaarden.

Een andere is dat Apple weigert om ondersteuning the implementeren voor de open en cross-platform Vulkan graphics API in iOS, ten voordele van hun eigen gesloten Metal graphics API. Metal was uitgebracht in 2014 terwijl Vulkan nog niet af was (in 2016 pas) en Apple kan terecht gedacht hebben dat Vulkan te lang op zich liet wachten. Sinds enige tijd is Vulkan nu wel geaccepteerd als de open standaard voor graphics en wordt veel gebruikt op Linux en Android. Hoewel dit niet zichtbaar is voor de eindgebruiker, naait Apple in feite de ontwikkelaars omdat zij hun software moeten omzetten van Vulkan naar Metal als zij deze ook voor iOS willen uitbrengen. Als het leven van ontwikkelaars onnodig moeilijker wordt gemaakt wordt de consument indirect benadeeld.

Dan is er nog de onmogelijkheid om een andere app store dan de Apple App Store te gebruiken (niet het geval op Android). Apple beweert dat het haar gebruikers wil beschermen, maar dat rechtvaardigt de beperking van die vrijheid niet. Ze zouden makkelijk een waarschuwing geven dat de veiligheid niet gegarandeerd wordt als gebruikers een andere app store toevoegen. De echte reden is natuurlijk dat zij een monopoly willen op de betaalde iOS apps zodat ze meer winst kunnen binnenhalen. Net als bij Google nemen zij een deel van de transacties in de app store. Mijn oplossing hiervoor is om simpelweg nooit een betaalde app te kopen in de Apple App Store. Ik heb sowieso geen betaalde apps nodig.

Ik kan het feit noemen dat iOS niet open source is, wat betekent dat er geen custom ROM’s voor iOS gemaakt kunnen worden. De meer complexe realiteit is dat hoewel Android wel open source is, veel Android apps dat niet zijn. Die zijn nu gesloten als onderdeel van een bewuste strategie van Google om de open source Android onaantrekkelijk te maken. Met deze keuze vind ik privacy belangrijker dat vrijheid in software, vandaar mijn keuze voor Apple. Ik denk dat ik nu duidelijk heb gemaakt dat ik Apple de beste keuze uit twee slechte keuzes acht.

Nieuwe versterker en luidsprekers

In augustus besloot ik dat ik een betere oplossing wilde voor muziek in mijn woonkamer. Voorheen gebruikte ik mijn Audioengine A2 luidsprekers en mijn TV hiervoor, maar die oplossing was verre van ideaal. De luidsprekers waren aangesloten op de TV via de hoofdtelefoon ingang en ik gebruikte de Deezer app op de TV om muziek te streamen. Als ik alleen naar muziek wilde luisteren moest ik dus ook mijn TV aanzetten. Het volume van de hoofdtelefoon ingang was niet met de afstandsbediening te regelen. De Deezer app was het meest frustrerende omdat deze constant vastliep.

Ik ging daarom op zoek naar een goede versterker die muziek kon streamen zonder dat ik een extra apparaat nodig had. Die versterker moest op afstand bediend kunnen worden met een smartphone. Het streamen van de muziek moest de versterker zelf via WiFi doen. De TV moest ook profiteren van het betere geluid en aangesloten worden op de versterker. Omdat de Audioengine A2 luidsprekers te klein zijn voor een woonkamer en actieve (met geïntegreerde versterker) luidsprekers zijn in plaats van passieve, besloot ik ook naar nieuwe speakers te zoeken.

Deze criteria sloten al snel veel oplossing uit. Veel muziekstreamers hebben geen versterker, dus ze moeten verbonden worden met actieve luidsprekers of een versterker. Sommige van deze apparaten kunnen alleen via Bluetooth streamen vanaf een telefoon. Bluetooth heeft als nadeel dat de batterij van de telefoon sneller leeg raakt. De geluidskwaliteit kan aangetast worden als deze verzonden wordt via Bluetooth, afhankelijk van de gebruikte compressie. Vaak vereisen ze ook een extra app, afzonderlijk van de app van de muziekstreamingdienst.

Toen ontdekte ik Spotify Connect. Deze functie van Spotify stelt je in staat om in de Spotify app met een ondersteund apparaat te verbinden en dat apparaat muziek te laten streamen. Omdat het apparaat zelf een WiFi-verbinding met Spotify legt dient de telefoon alleen als afstandsbediening. Zo blijft de geluidskwaliteit onaangetast en raakt de batterij van de telefoon nauwelijks sneller leeg. Voorheen wilde ik geen Spotify gebruiken omdat ze alleen credit cards accepteerden, maar dat hebben ze opgelost met iDEAL. Zoals de naam suggereert is Spotify Connect een functie die in eigendom van Spotify is en waar zij een monopolie op heeft. Ik houd hier niet van en zou liever zien dat alle streamingdiensten een open standaard creëren, maar ik ken geen alternatief.

Na mijn evaluatie van versterkers die Spotify Connect ondersteunen begon ik met het lezen van de recensies van What HiFi?. De beschikbaarheid van de producten in de fysieke winkels beperkte de keuze nog verder. Stephanie en ik wilden eerst naar de versterker en luidsprekers van onze keuze luisteren voordat wij een keuze maakten. Uiteindelijk gingen wij naar Audiohuis Delft omdat zij zowel de versterker als de luidsprekers hadden staan voor de test.

We besloten om de Cambridge Audio Minx Xi versterker te kopen (ook wel een muziekstreamer genoemd) voor € 650 en de Q Acoustics Concept 20 luidsprekers voor € 500. Dit is de prijs voor twee luidsprekers, maar sommige winkels hebben blijkbaar de gewoonte om de prijs voor één luidspreker te vermelden. De recensie van What HiFi? meldde dat de speakers het beste presteren met de prijzige standaarden voor dit specifieke model, dus die kochten we ook. Dat voegde nog eens € 300 toe aan de rekening.

Ik geloof de bewering van de recensent wel dat de standaarden de geluidskwaliteit verbeteren, maar ik vraag mij af of mijn oren goed genoeg zijn om het verschil te horen. Misschien wel in een goede luistertest, maar waarschijnlijk niet bij dagelijks gebruik. Later kwam ik erachter dat de Q Acoustics 3050 vloerstaanders een goed alternatief zouden zijn geweest. Deze hebben natuurlijk geen standaarden nodig. Ik zie dat twee van deze luidsprekers voor prijzen tussen de € 800 en € 1000 te krijgen zijn. Als ik dat eerder had geweten had ik liever die gekocht. Desondanks ben ik erg tevreden met mijn Concept 20 luidsprekers.

Ik even goed tevreden met de Minx Xi. De combinatie van geluidskwaliteit met gebruiksvriendelijkheid is goed. Deze versterker ziet er ook mooi uit, relatief klein in verhouding met de traditionele logge versterkers. Er is geen groot aantal verbindingen aanwezig die ik toch niet gebruik. Er zijn maar twee kleine nadelen die ik heb opgemerkt. Het duurt zo’n twintig seconden voordat de versterker is opgestart en verbonden met mijn WiFi-netwerk, dit had ik graag iets sneller gezien. Een of twee HDMI inputs zouden nuttig zijn naast de optische, coax en analoge inputs.

Ten slotte een waarschuwing over de kabels. Audiohuis Delft adviseerde mij om kabels van QED te kopen. For twee paar van QED XT40 2,5 meter analoge luidsprekerkabels betaalden we € 139. Voor de QED Performance Audio Optical en QED Performance Audio Coaxial 1 meter kabels betaalden we € 55 per stuk. Flinke prijzen voor alleen maar kabels! Ik had de kwaliteit en normale prijzen voor kabels niet onderzocht, dus gingen we mee in het advies. De advertenties op de verpakkingen die schermden met zeer positieve recensies op What HiFi? droegen daar aan bij. Toen ik na de aankoop informatie ging inwinnen werd ik bevestigd in mijn vermoeden dat zulke dure kabels onnodig zijn. Je gaat geen verschil horen, zeker niet over zulke korte afstanden.

De geluidskwaliteit die de Minx Xi kan leveren in combinatie met de Q Acoustics Concept 20 is geweldig. Ik heb er niet zo veel meer over te zeggen, ik ben geen audiofiel en heb geen referentiepunt om ze mee te vergelijken. Ik wil wel de ervaring en de gebruiksvriendelijkheid van deze oplossing benadrukken. Het is aanzetten, Spotify openen op mijn telefoon en streamen. Met Spotify heb je een bijna eindeloze keuze aan muziek voor € 10 per maand. Hoewel het nu normaal is, verbaasd het mij nog steeds hoe makkelijk het is. Niet zo lang geleden gebruikten we nog veel duurdere CD’s die nu relatief onhandig zijn.

Bespreking Motorola F3 mobiele telefoon

Motivatie voor aankoop

Er zijn verschillende redenen aan te wijzen voor mijn keuze om deze telefoon te kopen. Eigenlijk was ik op zoek naar een smartphone die geen Windows Mobile of ander gesloten Operating System (OS) gebruikt, maar is uitgerust een open source OS. Ik wil namelijk graag de vrijheid hebben om de software van mijn smartphone te kiezen, net zoals ik op een PC een Linux distributie kan installeren. Met dat criterium bleven er voor mij twee kandidaten over, de Neo FreeRunner en Nokia N810. De hardware van de FreeRunner kan mij echter niet bekoren, en de software is ook niet gereed voor de consument. De N810 heeft die nadelen niet, maar het is een internet tablet en geen smartphone. Als de N810 GSM en/of 3G had ondersteund, had ik die waarschijnlijk gekocht. Ik wacht daarom op de opvolgers van de FreeRunner en de N810. Daarnaast komt een smartphone beter tot zijn recht met een 3G verbinding, en de abonnementskosten daarvoor zijn wat mij betreft te prijzig. Daarom besloot ik een nieuwe ‘domme’ telefoon te kopen.

Mijn oude telefoon is een Motorola RAZR V3i van ongeveer drie jaar oud, die nog steeds prima werkt. Toch wilde ik een nieuwe telefoon. De V3i is een clamshell, wat naar mijn mening niet zo fijn is in het gebruik als een candybar telefoon. Ik irriteerde me ook aan de lage resolutie van het beeldscherm van 176 bij 220 pixels. Ik overwoog daarom de Nokia 6300 te kopen, een candybar met een resolutie van 240 bij 320 pixels. De Nokia 6300 heeft helaas ook een aantal nutteloze functies waar ik liever niet voor wil betalen, zoals een camera. Ook kunnen Nokia telefoons niet standaard muziek in Ogg Vorbis formaat afspelen. Het is een kleine moeite voor Nokia om ondersteuning voor Ogg Vorbis te implementeren, en ik heb geen zin om software van derden te gebruiken. Zolang Nokia het niet geïmplementeerd heeft koop ik dan ook niet een Nokia telefoon. Niet dat ik op dit moment een mobiele telefoon gebruik om muziek mee af te spelen, maar dat is dus juist omdat mijn hele verzameling in Ogg Vorbis formaat is. Daarnaast is de Nokia 6300 niet te koop voor minder dan € 125, zoveel geld heb ik daar niet voor over.

De keuze voor de Motorola F3

In mijn zoektocht naar een nieuwe telefoon viel mijn oog uiteindelijk op de Motorola F3. Bij het ontwerpen van deze telefoon is het motto “minder is meer” met succes gehanteerd. Deze telefoon is gericht op de onderkant van de markt en ontwikkelingslanden. De prijs is daarom erg laag, ik kocht deze telefoon nieuw voor een bedrag van € 30. De functionaliteit van deze telefoon is als gevolg daarvan erg beperkt, maar dat is een voordeel voor degenen die alleen geïnteresseert zijn in de basisfunctionaliteit van een telefoon. Ik gebruik een telefoon immers alleen als een vervanger voor mijn horloge, wekker, om mee te bellen en om SMS-berichten te lezen. SMS-berichten sturen is voor mij overbodige functionaliteit, providers voor mobiele telefonie brengen er aparte kosten voor in rekening, en het is makkelijker om een voicemail in te spreken.

De telefoon is erg mooi ontwerpen, zeker wanneer de lage prijs in acht wordt genomen. De telefoon is 9 mm dik, nog dunner dan de 13,72 mm dikte van mijn RAZR V3i. Gelukkig is er geld verspilt aan een camera. De interface is erg simpel, effectief en snel te bedienen. Het meest onderscheidende kenmerk van de F3 is dat deze niet gebruikt maakt van een LCD, maar elektronisch papier. Dit brengt de beperking met zich mee dat er maar twee regels van zes karakters tegelijk kunnen worden weergegeven. Er moet dus aardig wat gescrolled worden als je een SMS-bericht wilt lezen, en een SMS-bericht versturen is nog lastiger. Het is echter niet onoverkomelijk, zeker als SMS-berichten niet zo belangrijk zijn. De namen in mijn telefoonboek heb ik flink moeten afkorten om ze op een regel te krijgen zonder te hoeven scrollen. Door het gebruik van elektronisch papier worden een geen pixels weergegeven, karakters en iconen zijn daarom haarscherp, in tegenstelling tot de zogenaamde pixelation die te zien is op mobiele telefoons die LCD’s gebruiken met lage resoluties. Ik heb altijd volledige ontvangst met het KPN netwerk, de vibratiefunctie en de keuze uit de standaardringtones is goed evenals de verstaanbaarheid. De F3 komt overeen met bijna al mijn eisen die ik aan een telefoon stel. Er zijn echter naast de beperkingen van het beeldscherm ook twee meer serieuze nadelen.

De batterijduur

Voordat ik de F3 kocht heb ik uitgebreid de specificaties van de F3 zoals die op de website van Motorola staan geëvalueerd. De batterijduur is gespecificeerd als tot ongeveer 300 uur stand-by tijd en tot ongeveer 300 minuten gesprekstijd. Voor mijn vorige telefoon, de RAZR V3i, geldt een specificatie van ongeveer 200-310 uur stand-by tijd en ongeveer 200-400 minuten gesprekstijd. In de praktijk haal ik een batterijduur van iets meer dan 10 dagen met de RAZR V3i. Ik verwachtte dus dat de F3 het nog langer zou uithouden. Ik kwam bedrogen uit, want de F3 houdt er na 4 of 5 dagen mee op. Eerst dacht ik dat er iets mis was met de telefoon of de batterij, maar elders op het Internet wordt een vergelijkbare batterijduur gerapporteerd. Daar moet wel bij gezegd worden dat ik de RAZR V3i ’s nachts wanneer ik ga slapen altijd uit zet, want de wekker blijft werken ook al is de telefoon uitgeschakeld. Dat is helaas niet mogelijk bij de F3, dus deze moet ik ’s nachts altijd aan laten staan. Ik ben ik erg ontevreden over de batterijduur, ondanks het beeldscherm van elektronisch papier dat zou moeten zorgen voor energiebesparing moet de F3 tot mijn ergernis te vaak aan de oplader hangen. Echt een gemiste kans, zeker omdat ik ook nieuwsberichten kan vinden over mobiele telefoons met een veel langere batterijduur. Bijvoorbeeld de Philips Xenium 9@9k met een stand-by tijd van twee maanden en een spreektijd van 17 uur, en dan gebruikt deze telefoon nog een gewone LCD. Een ander nadeel is het ontbreken van een flight mode functie op de F3, als je niet gebeld wilt worden zal je de telefoon helemaal moeten uitzetten, met als nadeel dat de tijd dan niet meer is af te lezen.

Motorola Razr V3i and Motorola F3

Ik wil een Dell XPS M1330 notebook

Omdat de bouwkwaliteit van mijn huidige notebook nog harder zuigt dan een bloedzuiger zoek ik al voor een langere tijd naar een nieuwe notebook. Daarnaast ben ik ook op zoek naar een notebook die meer draagbaar is dan mijn huidige notebook, deze heeft een monitor met een diagonaal van 15,4 inch. Een 15,4 inch notebook past nog maar net in mijn rugtas en ze zijn ook net iets te zwaar om comfortabel te vervoeren in een rugtas. Waar ik naar op zoek ben is een 13,3 inch notebook, zoals bijvoorbeeld de Macbook. Notebooks die nog kleiner zijn zoals ‘ultraportable’ 12 inch notebooks zijn gelijk veel duurder, en hebben misschien een te kleine monitor in combinatie met een hoge resolutie, met als gevolg dat het beeld wat de monitor geeft erg klein is.

De merken die ik in de eerste instantie op het oog had waren Apple en Sony, niet alleen op basis van schijnbaar betere bouwkwaliteit maar ook zeker vanwege het design. Sony is aan de dure kant, maar een Apple Macbook heeft een vanafprijs van € 1050. En dat is best goedkoop, al zijn de rest van hun producten toch ook wel aan de dure kant. Maar ja, van Apple moet je ook maar houden, wat betreft het imago. Ik wil liever niet bij de groep Apple fanboys horen die tunnelvisie hebben, en enkel een iPod of iPhone kopen omdat zij meelopers zijn of omdat die producten zo gehyped worden en omdat die groep mensen niet beter weten. Dat lijkt echter vooral voor de iPod en iPhone te gelden, en niet voor de notebooks van Apple, dus voor mij is de goedkoopste Macbook een zeer interessante keuze omdat je zoveel kwaliteit krijgt voor zo’n lage prijs. Zeker met onderwijskortingen is het een nog interessanter aanbod.

Maar nu genoeg over Apple. ThinkPad notebooks worden geprezen voor hun bouwkwaliteit. Alleen jammer dat de vanafprijs begint bij ongeveer € 1100, en het dan vaak gaat over modellen die net iets oudere hardware hebben. Ook hebben veel ThinkPads een monitor met een lage resolutie van 1024 bij 768 pixels. Ik zie bijna alleen maar 15,4 inch ThinkPads in het aanbod, en helaas zijn de iets kleinere 14,1 inch ThinkPads ook weer een paar honderd Euro duurder. Dus helaas zijn ThinkPads voor mijn budget van ongeveer € 1000 net iets te duur.

Andere mogelijkheden zijn de zakelijke notebooks van Dell en HP. Naar het schijnt hebben de zakelijke notebooks een betere bouwkwaliteit dan de consumenten notebooks, en de zakelijke notebooks van deze merken zijn nog goed betaalbaar met vanafprijzen van ongeveer € 750. Jammer alleen dat de notebooks van HP in dit segment bijna allemaal 15,4 inch zijn en dus minder goed draagbaar, Dell biedt wel 14,1 inch notebooks.

Wat mij op dit moment de beste koop lijkt is de Dell XPS M1330.  Een vanafprijs van € 949, een gewicht van maar 1,79 kg, een goedkope optie voor een monitor met  een LED-backlight i.p.v. een CCFL-backlight, en een geweldig design wat Dell op gelijke hoogte zet met Apple en Sony. De reviews van de XPS M1330 zijn zeer positief. Wel zijn er op dit moment grote leveringsproblemen voor deze notebook. Persoonlijk had ik echter wat meer verwacht van batterijduur van deze notebook, in een review wordt een van ongeveer 3 uur en 30 minuten genoemd bij web browsen met een 6-cell batterij.

Maar of het ook verstandig is om de XPS M1330 nu te kopen twijfel ik. Wat ik op mijn bankrekening heb staan is niet genoeg, ik heb wel voor zo’n € 1000 aan Ahold aandelen, maar dat bedrag is praktisch in limbo omdat ik mijn aandelen niet met verlies ga verkopen. Daarnaast had ik ook nog plannen voor nieuwe hardware voor mijn PC, keuzes, keuzes en keuzes. Ik denk dat ik nog maar even wacht en ondertussen mijn huidige Fujitsu Siemens notebook blijf gebruiken, volgend jaar zal er weer een nieuwe generatie van zuinigere en beter presterende Intel processors beschikbaar zijn, en zullen monitoren met een LED-backlight ook wel meer standaard zijn, dus ik koop volgend jaar waarschijnlijk wel een nieuwe notebook.

Mijn nieuwe notebook

Sinds september ben ik in het bezit van een notebook, een Fujitsu Siemens Amilo 1505 Pi van € 900. Ik gebruik deze notebook als ik in mijn kamer in Rotterdam woon, mijn desktop PC blijft thuis staan. Ik ben er zeer tevreden mee wat betreft prijs/kwaliteit verhouding en Linux vriendelijkheid (want niet alle hardware werkt probleemloos onder Linux). Helaas is de behuizing van deze notebook al na een paar weken versleten, en dit vind ik echt niet kunnen. Ik heb een uitgebreide review geschreven en gepost op Tweakers.net.