televisie

Kwaliteitsfilms opzoeken

Binnenkort ben ik van plan weer eens naar de videotheek te gaan en wat films te huren, of eventueel wat DVD’s te kopen. Het probleem is echter, hoe kom je te weten wat de beste films zijn? Ik wil in ieder geval niet mijn geld verspillen aan slechte films, ik wil waar voor mijn geld.

Gelukkig biedt Wikipedia hulp, met de pagina’s over films die als beste ooit gemaakt worden beschouwd, de National Film Registry van Verenigde Staten, de lijst van honderd beste Amerikaanse films van de National Film Registry en de pagina over de Academy Awards. Die leverden mij al veel titels op die ik wil gaan zien. Ook erg nuttig zijn websites die reviews verzamelen en op basis van die reviews een gemiddelde score, zoals Metacritic (beperkt zich overigens niet alleen tot films) of Rotten Tomatoes. Erg handig is de pagina van Metacritic die de beste films per jaar weergeeft. Zo heb ik inmiddels al veertig titels genoteerd die ik nog wil kijken.

Mijn favoriete film is Ong-Bak, een exotische, Thaise film. Het is niet mijn favoriet omdat deze film de kwaliteiten heeft die een film normaliter tot een topfilm of klassieker maken, maar omdat deze film misschien wel de beste martial arts film ooit gemaakt is. De actiescènes van stunts en gevechten zijn zo waanzinnig spectaculair. Recent las ik dat de makers een nieuwe film in hetzelfde genre hebben geproduceerd, Chocolate. Deze film schijnt ook geweldig te zijn, en ik kan niet wachten om deze te zien. Deze films zijn redelijk onbekend en waarschijnlijk kom je ze niet tegen in de videotheek (hoewel ik Ong-Bak wel eens in de Media Markt heb zien liggen als ik het mij goed herinner).

Kwaliteitsfilms opzoeken Meer lezen »

Nog een zeer goede SF-serie: Firefly

Dit is een erg origineel idee voor een SF-serie, want het is een soort combinatie van SF, drama en western. Dat lijkt een vreemde combinatie, maar het is erg goed geslaagd, lees hier op Wikipedia meer. Echt schandalig dat deze serie gecancelled werd na veertien episodes, maar desondanks is het absoluut de moeite waard om de DVD boxset te kopen. Helaas is het in Nederland moeilijk te krijgen en te duur, dus ik heb het bij Play.com gekocht.

Nog een zeer goede SF-serie: Firefly Meer lezen »

Battlestar Galactica is een geweldige SF-serie

En dan bedoel ik niet het origineel uit 1978, maar de re-imagining uit 2003. Tot zover waren Star Trek en Star Wars (hoewel dat geen TV-serie is natuurlijk) mijn favorieten in het genre van science fiction, maar Battlestar Galactica staat wat mij betreft nu aan de top. Als je de SF-elementen uit de serie zou wegdenken, zou je een ijzersterk drama overhouden. En dat is nou juist waar zeker de meest recente Star Wars films sinds Episode 1 een gebrek aan hadden, en goede plot. Star Wars was te veel afhankelijk van coole special effects, en hoewel ik desondanks dat de Star Wars films nog steeds vet vind is dat wel jammer.

Ik maakte kennis met Battlestar Galactica een paar maanden geleden in maart, toen ik merkte dat Veronica de serie uitzond. Helaas stopte Veronica midden in het tweede seizoen van de serie, om Battlestar Galactica te vervangen door, jawel, het afschuwelijke Temptation Island! En BSG zou in het najaar dan weer terugkomen. Ik had nog maar een episode van BSG gezien en ik was al overtuigd van de kwaliteit van de serie, en ik had dus geen zin om zo lang te wachten en ik wilde ook het eerste seizoen en de mini serie zien. Aldus besloot ik om de boxsets van BSG seizoen 1 (heeft ook de miniserie) en BSG seizoen 2 bij Van Leest te bestellen voor € 30. Van Leest bezorgd helaas niet zo snel als bol.com wat mijn vaste interwinkel is, maar bij Van Leest bespaarde ik wel € 10 per DVD boxset. Ga ook absoluut deze serie kopen, het is het zeker waard!

Interessant nieuws is dat een aantal fans bezig is met een gratis/open source game van de serie te ontwikkelen, Beyond the Red Line. Ze gebruiken de engine van het Freespace 2 Source Code Project, dus qua features en graphics is deze game gelijkwaardig aan commerciële games wanneer het af is. Echt een goed voorbeeld van het werk dat mod ontwikkelaars kunnen doen.

Battlestar Galactica is een geweldige SF-serie Meer lezen »

Scroll naar boven