De Effeuno P134H is mijn ultieme pizzaoven
In 2019 schreef ik voor het laatst over mijn zoektocht naar de ultieme pizzaoven. Ik concludeerde toen dat ik een ‘gewone’ elektrische inbouwoven zou kopen, de AEG BPB351020M, die 300 °C kon aantikken. Dit zou een verbetering zijn ten opzichte van mijn huidige inbouwoven die maar 230 °C haalt. Enige tijd later ontdekte ik echter de Effeuno P134H, een vrijstaande elektrische oven die 450 °C haalt. Dit is de oven die ik uiteindelijk heb gekocht en waar ik zeer tevreden mee ben.
De AEG BPB351020M was zeker beter geweest dan mijn huidige inbouwoven, maar lang niet zo goed als P134H. Een verschil van 150 °C is veel en 450 °C is de temperatuur die ook gehaald wordt door de houtgestookte steenovens van goede pizzeria’s. Net als in zo’n steenoven bakt de P134H pizza’s in 90 seconden, ideaal voor goede kwaliteit Napolitaanse pizza. Het stelt je ook in staat om grotere groepen mensen snel te eten te geven.
In vergelijking met de hout- en gasgestookte ovens waar ik in 2019 over schreef, heeft de P134H belangrijke voordelen. De oven is goed geïsoleerd en de behuizing wordt niet te heet. Deze is dus veilig als een van mijn kleine dochters de oven zou aanraken. De oven is elektrisch, dus kan binnen gebruikt worden. Ondanks het forse vermogen van 2,8 kW kan de oven gewoon op een normaal stopcontact in mijn keuken worden aangesloten. Je bent ook niet afhankelijk van brandstof zoals gas, hout of houtpellets. De elektriciteit waar de oven op draait kan duurzaam worden geproduceerd, terwijl gas normaliter niet duurzaam is en hout vaak van ver weg moet worden aangevoerd. Met elektriciteit is het resultaat ook zeer consistent, terwijl de wind buiten het gedrag van mijn Ooni 3 vaak onberekenbaar maakte.
Er worden twee stenen met de oven meegeleverd: een dikke voor het bakken van pizza en een dunne voor het bakken van andere zaken. De dunne steen is ongeschikt voor het bakken van pizza op hoge temperatuur, de onderkant van de pizza verbrandt dan. Waarom dit zo is begrijp ik nog niet, omdat de Ooni 3 ook een dunne steen gebruikte. De dunne steen warmt wel sneller op dan de dikke steen, die doet er ongeveer drie kwartier over om de 450 °C aan te tikken. Ik weet dit omdat ik de temperatuur meet met een infraroodthermometer.
Hoewel het niet beschreven wordt in de handleiding van de P134H, is het belangrijk om het vocht uit de steen te halen voordat deze in gebruik wordt genomen. Zo wordt voorkomen dat de steen kan breken. Dit wordt gedaan door de steen in fases tot steeds hogere temperaturen te verwarmen in de oven.
De P134H heeft twee verwarmingselementen, een boven en een onder, waar de steen op geplaatst wordt. Beide verwarmingselementen zijn afzonderlijk in te stellen. Ik heb gemerkt dat ik goede resultaten krijg met 350 °C boven en 450 °C onder. Als beide elementen op 450 °C zet, merk ik dat de onderzijde van de pizza nog niet lang genoeg heeft gebakken, terwijl de bovenzijde dan al de oven uit moet om verbranding te voorkomen.
De P134H bakt goede pizza’s die nauwelijks onderdoen voor wat je krijgt uit de steenovens van de betere pizzeria’s. Terwijl in een steenoven de pizza gedraaid moet worden omdat het brandende hout achterin de oven ligt, is dit in de P134H niet nodig. De verwarmingselementen verdelen de hitte heel gelijkmatig.
Wat ook goed in de P134H kan is andere gerechten bereiden, zoals farinata. Eerdere pogingen om dit te doen in mijn Ooni 3 mislukten jammerlijk, de heftige vlam in die oven verbrandde mijn farinata toen. In de P134H kan farinata perfect bereiden in de traditionele ronde teglia pan die ik speciaal voor dit gerecht gebruik. Brood bakken is ook een interessante mogelijkheid, maar daarvoor zou de P134HA de betere keuze zijn. Deze heeft een hogere ovenkamer. In de P134H zou brood, met uitzondering van platbrood, al snel te dicht op het bovenste verwarmingselement zitten.
Het enigste nadeel van de P134H is het gewicht. De omvang van de oven is redelijk compact, maar het gewicht van 23 kilo is fors. Mijn Ooni 3 had ik nog op zolder opgeborgen en kon ik makkelijk de trap op en af tillen, maar de P134H staat beneden in een kast onder de trap. Van die plek is het maar een paar meter tillen naar het aanrecht. Voor mij gaat dat zonder problemen, maar misschien is dit voor anderen te zwaar.
Voor mijn P134H betaalde ik € 500 plus € 130 voor verzending naar Nederland. De aankoop moest ik per e-mail regelen met Effeuno, omdat zij in december 2020 via hun webwinkel alleen naar Italië, Frankrijk, Oostenrijk en Duitsland verzonden. Omdat het een zware oven is werd deze door een koeriersdienst met vrachtwagen afgeleverd op een kleine pallet.
Hoewel de P134H de perfectie dicht nadert, doet Effeuno dat verre van. De Engelse handleiding van de P134H is slecht vertaald uit het Italiaans. Hun website is nog steeds niet volledig vertaald naar Engels. Verscheping naar andere landen dan de eerder genoemde vier kan nog steeds niet via het automatische bestelproces in hun webwinkel. Hun klantenservice is niet altijd even snel met antwoord op e-mails en lijkt vanuit een ouderwetse mailbox te werken in plaats van software voor klantenservice met casusnummers. Het meest vervelende was echter dat mijn dikke ovensteen gebroken in twee delen arriveerde.
Effeuno heeft zich ingespannen om mij een vervangende steen te sturen. De tweede steen kwam ook gebroken aan. Ik vertelde ze toen dat het verpakkingsmateriaal van karton en piepschuim onvoldoende bescherming bood. Dit materiaal om de steen tegen schokken en vallen te beschermen was blijkbaar niet opgewassen tegen de omgang met de doos tijdens het transportproces. Deze boodschap landde niet en ook de derde steen kwam in dezelfde verpakking gebroken aan. Toen vertelde ik Effeuno dat ik het daar liever bij wilde laten en dat ik de eerste steen toch zou gebruiken in mijn oven. Deze had immers een relatief nette breuk die beperkt zichtbaar is als de twee delen goed tegen elkaar aan zijn geschoven in de oven.
Ik vermoed dat Effeuno door het steen debacle helaas geen winst heeft overgehouden aan mijn order. Sinds ik de gebroken steen gebruik heb ik er geen problemen mee gehad, aangezien ik deze nooit uit de oven haal. Mocht dat in de toekomst anders worden, dan kan ik altijd nog elders een steen regelen.
Ondanks deze kanttekeningen ben ik onder de streep genomen erg onder de indruk van mijn P134H. Waar ik al snel beperkingen ervoer bij eerdere ovens die ik gebruikte, heb ik dat niet bij deze oven. De oven kan nog verder verbeterd worden door een geïntegreerde thermometer (wat Effeuno inmiddels ook gedaan heeft met de P134H Evo) en een lichter gewicht, maar ik ben nu al heel tevreden. Ik heb nu geen wens meer om naar een nog betere oven op zoek te gaan omdat dit een topproduct is.
De Effeuno P134H is mijn ultieme pizzaoven Meer lezen »