huis

Het meten van ons elektriciteitsverbruik

In 2016, het jaar dat wij naar Den Haag verhuisden, wilde ik graag weten wat het elektriciteitsverbruik van specifieke apparaten was in onze nieuwe woning. Zo kon ik namelijk bedenken welke maatregelen ik kon nemen om mijn energierekening te verlagen. Niet dat deze hoog was, maar besparen is altijd fijn.

Op dat moment was dat lastig om te onderzoeken. Ik had namelijk alleen een goedkope energiemeter met een stopcontact, die tussen het te meten apparaat en de stopcontact in de wand geplaatst kan worden. Deze werkte niet optimaal omdat er ook zonder apparaat een verbruikt wattage werd genoteerd, wat de meting inaccuraat maakte. Uiteraard kon ik deze ook niet gebruiken voor apparaten waarvan het stopcontact niet of moeilijk toegankelijk was, zoals mijn ingebouwde koel-vriescombinatie.

Wat ik ook deed was op de eerste van de maand de meterstand noteren en de data in een LibreOffice Calc bestand zetten om het totale verbruik per maand te vergelijken door het jaar heen. Dat ging ook niet altijd goed omdat ik het wel eens vergat en in de zomervakantie soms niet thuis was op de eerste van de maand.

Dit jaar werd echter de slimme energiemeter in onze meterkast geïnstalleerd. Omdat deze de data van het totale energieverbruik op dagbasis doorstuurt naar de energieleverancier was het niet meer nodig om zelf de meterstanden te noteren. Ik kon het nu inderdaad vrij makkelijk inzien via de app van mijn energieleverancier Qurrent.

Zo kon ik zien dat juli, augustus en september een verbruik hadden wat normaal was voor ons, tot in oktober Rosalinde werd geboren. Omdat Stephanie vanwege haar verlof veel vaker thuis zat schoot het verbruik omhoog naar anderhalf keer het vorige gemiddelde per maand. Nu het verlof voorbij is werkt zij vier dagen in plaats van vijf dagen in de week en past haar moeder twee dagen per week op onze dochter, in ons huis. Het energieverbruik zal dus structureel hoger blijven.

Des te meer reden om te kijken welke apparaten een groot aandeel hadden in ons verbruik. Qurrent had een energieverbruiksmanager in de aanbieding, een apparaat dat je zelf op de slimme meter kunt installeren om het verbruik per apparaat te zien. Helaas was de voorraad opgeraakt nadat ik een slimme meter had gekregen en voor zover ik weet is er nog steeds geen vervanging. Andere opties, zoals Toon, rekenen kosten voor een abonnement.

Gelukkig heeft de slimme meter zelf een stand die het totale verbruik van het moment kan laten zien. Wat ik dus deed was het volgende: het huidige verbruik op de slimme meter noteren, mijn koel-vriescombinatie uitzetten en nogmaals het verbruik noteren. Het verschil is dan het verbruik van mijn koel-vriescombinatie. Uiteraard moeten dan zoveel mogelijk andere apparaten worden uitgezet of ongebruikt blijven om er zeker van te zijn dat die geen invloed op het totale verbruik hebben.

Het probleem is natuurlijk dat een koel-vriescombinatie een verschillend verbruik heeft in rust en wanneer deze moet koelen. Er is een specificatie van de fabrikant voor het jaarverbruik conform de EU-norm, maar je hebt variatie omdat een koelkast minder of meer ijsvorming kan hebben. Meten is dus altijd lastig. En een aantal van onze apparaten waren gekocht voordat het energielabel van de EU verplicht werd.

Uiteindelijk heb ik dus een combinatie gebruikt metingen met de draagbare energiemeter, de slimme meter en officiële specificaties om achter het verbruik van al mijn apparaten te komen. Die heb ik vervolgens in dit LibreOffice Calc document gezet. In de basismeting (tab “Voor”) had ik nog een aantal energieslurpende halogeenlampen; inmiddels heb ik alles vervangen door LED-lampen. Die en andere maatregelen zijn vervolgens genoteerd in de nameting (tab “Na”). Dit alles is gemeten voordat onze dochter werd geboren en het energieverbruik omhoog schoot.

Wat uiteraard opviel is het hoge verbruik van mijn ventilatiesysteem, dat is geïntegreerd in mijn luchtverwarming. Op enige afstand komen de koel-vriescombinatie en de vaatwasser. Ik denk dat wij de 280 wasbeurten waar het officiële jaarlijkse verbruik op is gebaseerd niet redden, het werkelijke verbruik zal iets lager zijn. De wasdroger heeft geen energielabel, maar wel een verbruiksspecificatie voor specifieke instellingen. We drogen was zoveel mogelijk zonder wasdroger, in de zomer buiten en in de winter op wasrekken op zolder. Als de wasrekken al vol hangen of als er handdoeken zijn (die vindt Stephanie fijner uit de wasdroger) wordt de wasdroger toch aangezet. Ten slotte zijn het aquarium en de router ook relatief grote verbruikers.

Eerlijk gezegd heb ik nog geen offertes opgevraagd, maar ik verwacht dat vervanging van het ventilatiesysteem en de luchtverwarming waarschijnlijk een zeer kostbare zaak is. Zeker als ik het gelijk helemaal goed wil doen en van het gas af zou willen. Ik denk dat ik liever wacht op de plannen van de gemeente Den Haag. In 2021 moeten gemeenten immers een plan vaststellen voor de verwarming van de gebouwde omgeving. Het zou dan jammer zijn als de gemeente bijvoorbeeld de hele wijk op aardwarmte kan aansluiten en ik al veel geld heb besteed aan een warmtepomp die gebruik maakt van buitenlucht.

Ook andere mogelijkheden om energieslurpende apparaten te vervangen door zuinige zijn weinig rendabel. Als ik kijk naar mijn berekeningen (tab “Alternatieven”) zie ik dat de terugverdientijd van de besparing te hoog is. Vervanging door een fors zuiniger apparaat heeft dus alleen zin als het huidige apparaat defect raakt. Het aquarium wil Stephanie houden. Maatregelen zoals de powerline adapters vervangen door WiFi en de router ’s nachts uitschakelen lijken mij meer haalbaar. Om mijn gasverbruik te beperken heb ik een kookwekker in de douche gezet om er voor te zorgen dat ik niet langer dan vijf minuten onder de douche sta.

Het meten van ons elektriciteitsverbruik Meer lezen »

Ons nieuwe huis in Den Haag

Eerder schreef ik al over de hypotheek voor de aanschaf van ons nieuwe huis in Den Haag, maar nu zal ik ook over het huis zelf wat vertellen. Ik denk dat wij geluk hebben gehad in onze zoektocht naar ons nieuwe huis. Het stond nog maar een paar dagen op Funda toen wij in februari gingen kijken voor een bezichtiging. Haast was geboden omdat er al snel anderen zouden komen voor bezichtigingen en biedingen. We waren kort na de bezichtiging al overtuigd en besloten een bod te doen. Na een korte onderhandeling bereikten wij diezelfde dag een akkoord over het bod. In juni zijn wij ingetrokken.

Omdat ik het belangrijk vind dat via mijn blog niet te achterhalen is wat mijn adres is, kan ik niet al te specifiek zijn. Het huis is een eensgezinswoning uit de jaren tachtig met twee verdiepingen. Het ligt in het stadsdeel Loosduinen, een voormalig dorp in het zuidwesten van de gemeente Den Haag. Dit is het mooie deel dat wat verder van het centrum vandaan ligt en niet intensief is bebouwd met veel hoogbouw. Er is wat meer groen, zo staat tegenover onze voordeur geen andere rij huizen maar een mooie rij met bomen. Het is een geweldige locatie gezien het feit dat het stedelijk gebied is.

Het huis heeft een zeer kleine voortuin en een achtertuin van 70 m². Onder de vorige bewoners zijn deze, met uitzondering van twee borders in de achtertuin, veranderd in een smakeloze tegeltuin. Ze zullen wel gedacht hebben dat een tuin te veel werk of geld kost (hint: geen van beide is waar). Wij hebben wel waardering voor de schoonheid van de natuur. Daarom besloten we rond het einde van de zomer de voortuin grotendeels te ontdoen van tegels, het zand af te graven en tuinaarde te storten. We hebben er onder andere een lage buxushaag en een rododendron geplant, die zijn groenblijvend. De achtertuin komt in het voorjaar van 2017 aan de beurt. We gaan ongeveer de helft van het oppervlak aan tegels vervangen door gras.

Het interieur van het huis was door de vorige bewoners al aangepakt. Daar hoefden wij niets meer aan te doen, op een enkele verfbeurt na. De keuken is ook maar een jaar of twee oud en ziet er erg goed uit. Idem voor de badkamer. Het enigste wat ik nog wil toevoegen zijn reproducties van schilderijen en foto’s voor aan de muur.

Er zijn echter ook nadelen. We hebben luchtverwarming in plaats van waterverwarming. Mooi dat er dan geen radiatoren zijn, maar het is minder efficient dan waterverwarming. Ik realiseerde mij dit op het moment van dat wij het huis kochten, maar deze zwakte woog niet op tegen de sterktes van deze woning. Over het duurzamer maken van onze woning later meer.

Een ander probleem is dat er niet makkelijk een UTP-kabel is trekken naar de zolderkamer, waar ik mijn PC heb neergezet. Nu gebruik ik een powerline adapter, maar die kan niet de volledige bandbreedte van mijn kabelverbinding doorgeven. Ook zorgt deze af en toe voor onderbrekingen in de verbinding, waar bijvoorbeeld Spotify slecht mee omgaat. WiFi is met mijn huidige router ook niet een oplossing, het signaal vanaf de begane grond is te zwak. Ik wil uitzoeken of het toch mogelijk is een UTP-kabel door een bestaande leiding te trekken.

Ten slotte de omgeving. Gedurende de zomer leek het wel een permanente vakantiewoning, met het strand op een kwartier fietsen. Kijkduin is mij wat te druk en te veel bebouwd, maar het rustige strand tussen Kijkduin en Scheveningen is wel mooi. De Haagse Markt is de grootste markt van Nederland. Er is ruime keuze uit Surinaamse en Indonesische restaurants. Een tramhalte ligt op vijf minuten lopen van mijn deur, alleen is de tram in Den Haag wel aan de trage kant. Had Den Haag maar een metro zoals in Rotterdam.

Ons nieuwe huis in Den Haag Meer lezen »

Scroll naar boven