gaming

Blender leren en een open source game creëren

Sinds de broncode van Quake 3 werd vrijgegeven onder de GPL en mensen hun drastisch verbeterde Quake 3 engines – waarvan XreaL op dit moment het meest spectaculair is – op het Internet gingen publiceren heb ik al langere tijd plannen om een open source game te creëren. Wanneer mijn plannen daarvoor meer gevorderd zijn zal ik daar op dit weblog nog eens op terug komen, maar het komt er op naar dat voor het ontwikkelen van een dergelijke game bepaalde vaardigheden nodig zijn. Ik ben al bekend met level design, maar voor een game moeten er ook 3D modellen van bijvoorbeeld personages en wapens gemodelleerd en geanimeerd worden.

Blender is de bekendste open source software die voor die doeleinden gebruikt kan worden. Het is gratis en beschikbaar voor meerdere besturingssystemen, en de kracht van deze applicatie is ruimschoots bewezen door middel van de productie van de film Elephant’s Dream met Blender. Je hebt wel aardig wat voorkennis nodig voordat je Blender effectief kunt gebruiken, en daarom heb ik besloten het boek Essential Blender te kopen. Het zal nog wel even duren voordat mijn vaardigheden met Blender een adequaat niveau bereiken, maar tot zover ben ik erg te spreken over dit boek. Zolang de Engelse taal geen probleem is, zal je merken dat het boek goed geschreven is en de materie goed uitlegt aan mensen voor wie 3D creatie nieuw is. Blender biedt zo gigantisch veel mogelijkheden en het is open source en gratis, het is een geweldig project.

Blender leren en een open source game creëren Meer lezen »

Enemy Territory: Quake Wars en Insurgency

Eind september/begin oktober is Enemy Territory: Quake Wars gereleased. Ik heb het voor een zeer lage prijs van € 28 bij Play.com gekocht. Deze game is echt een genot, het is een soort kruising tussen Wolfenstein: Enemy Territory en Battlefield 2. Wat bleef uit W:ET is de gameplay die sterk is georiënteerd op teamplay en objectives, en het bevat elementen uit BF2 zoals de ruime, open omgevingen en de voertuigen. Beide games hadden ook verschillende klassen met elk een eigen rol die spelers konden kiezen. De verschillende klassen (soldier, medic, engineer, field ops, covert ops) uit W:ET zijn gebleven.

ET:QW overtreft beide games. Op de een of andere manier was ik niet zo’n fan van W:ET, ik weet niet zo goed uit te leggen waarom. In BF2 vond ik het altijd zo jammer dat jouw team kansloos was als de andere partij veel betere spelers had die erg goed waren met vliegtuigen en helikopters. De voertuigen domineerden BF2, en het overnemen van de checkpoints van de tegenpartij was ook niet echt spannend. In ET:QW is het toch zo veel beter uitgewerkt, voertuigen domineren helemaal niet, en de verschillen tussen de teams zijn zo groot dat de teams echt asymmetrisch mogen worden genoemd. Ook moet de ene partij objectives uitvoeren om te winnen (een brug bouwen, escorteren, iets stelen) en moet de andere partij dat voorkomen, en dat maakt het ook veel leuker.

Wel is het niet een game die je zomaar even speelt, je moet weten wat je moet doen (ET:QW maakt dit gelukkig wel redelijk makkelijk door de speler objectives te geven) en je moet ook goed samenwerken, juist door de verschillen in de classes kan een speler niet alles zelf doen. Maar zodra je het snapt is dit echt een geweldige game, veel leuker dan BF2.

Dan is er nog een mod voor Half Life 2 die ik ook erg weet te waarderen, Insurgency. Dit is mod die gaat over de Irak oorlog van dit moment, en in deze mod kan je zowel aan de zijde van de insurgents als de Amerikanen spelen. Wel is dit een mod die zoveel mogelijk realisme nastreeft, een schot is al dodelijk, dus ook deze mod vergt wat geduld. Ook dit is weer zo’n mod waar keihard aan gewerkt is en totaal niet op Half Life 2 lijkt, het team achter deze mod heeft erg goed werk geleverd. De huidige versie, beta 1, was nog niet echt gefinetuned, maar binnenkort is beta 2 af, wat een betere ervaring zou moeten opleveren.

Enemy Territory: Quake Wars en Insurgency Meer lezen »

Gratis games

Het is alweer anderhalf jaar geleden dat Quake 3 werd vrijgegeven onder de GPL-licentie. Zo kan iedereen nu deze commerciële game aanpassen en gratis, zonder eerder geldende beperkingen, verspreiden. Een aantal mensen ging aan het werk om Quake 3 aan te passen, en zij startten het ioquake3 project. Een aantal mods die gebruik maakten van Quake 3 kregen zo de mogelijkheid om nieuwe versies te ontwerpen die geen Quake 3 meer nodig hadden, dus is het niet meer nodig om voor Quake 3 te betalen (sowieso is Quake 3 bijna nergens meer te koop) en zijn deze mods compleet gratis te downloaden.

Deze mods zijn:

Urban Terror
World of Padman
Tremulous

Vooral Urban Terror is mijn favoriet. Deze mod doet niet onder voor commerciële games van € 50, deze mod bestaat al lang en ik speel het nog steeds met veel plezier. Het is goed om te zien dat het nu gratis te downloaden is zonder dat je Quake 3 nodig hebt, dat zal de populariteit goed doen.

Gratis games Meer lezen »

Point of Existence 2, een Battlefield 2 mod

De afgelopen weken heb ik mijn weblog helaas niet geupdate. Ik had/heb mij voorgenomen door te gaan met webloggen, maar ik had de afgelopen weken erg veel te doen. Ik heb dus veel te schrijven voor mijn weblog om die achterstand in te halen. Laat ik beginnen met een post over Point of Existence 2, een mod (om iets preciezer te zijn een total conversion) voor Battlefield 2.

Point of Existence 2 is een mod die een heel andere setting heeft dan het standaard Battlefield 2, deze mod gaat over een conflict tussen de Duitsers en de Oekraïeners. Dit houdt ook in dat alle voertuigen en wapens uit Battlefield 2 vervangen zijn door de voertuigen en wapens die door die legers gebruikt worden. Op het eerste gezicht ziet het er allemaal wat anders uit, maar het speelt wel iets anders.

De beste innovaties van deze mod zijn infantry-only maps en player controlled artillery. De infantry-only maps zijn een welkome afwisseling van al het geweld met tanks, “Fallen” een groot bos, is waarschijnlijk favoriet. Het feit dat de commander geen artillery meer kan oproepen maar dat spelers zelf met self-propelled artillery mogen rondrijden is ook fijn. Hier is de website van Point of Existence 2, net zoals andere mods is deze ook gratis te downloaden (maar je moet natuurlijk wel Battlefield 2 bezitten).

Als je het mij vraagt is deze mod beter dan het gewone Battlefield 2. Toch wel opvallend dat mod teams bestaand uit vrijwilligers die onbetaald werk doen, vaak beter werk afleveren dan commerciële games ontwikkelaars. Volgens mij is dat zo omdat mod developers een passie hebben voor het werk dat zij doen, meer dan het personeel dat in dienst is bij die commerciële ontwikkelaars. Ook zie ik dat mod teams steeds professioneler te werk gaan, deze eerste release van PoE 2 is jaren in ontwikkeling geweest en de eerste release is ook gelijk goed. Het enige wat ik mij afvraag is het volgende. Mods worden alleen maar ontwikkeld voor PC games omdat mods voor console games onmogelijk zijn. Als de huidige trend van het stijgende marktaandeel van consoles voor gaming ten koste van de PC doorzet, wat zal er dan gebeuren met mods?

Point of Existence 2, een Battlefield 2 mod Meer lezen »

Scroll naar boven