Vakantie Portugal in september 2017

Sinds wij naar Den Haag zijn verhuisd zijn wij in aanraking gekomen met surfen (golfsurfen) in Scheveningen. Een enkele surfles daar had onze interesse opgewekt. Omdat de golven in Nederland vaak tekort schieten, dachten wij er over om intensiever te surfen tijdens een vakantie elders in Europa. Dit leidde tot onze vakantie in Portugal vlak na ons huwelijk op 2 september 2017. Ons reisplan staat hier onder, met de treinreis en vervoersbewijzen voor een persoon.

  • Ma 04 sep trein van Rotterdam naar Lissabon om 8:58 uur (€ 153).
  • Di 05 sep aankomst in Lissabon om 7:20 uur (€ 148).
  • Zo 10 sep bus van Lissabon naar Peniche.
  • Zo 17 sep bus van Peniche naar Lissabon.
  • Zo 17 sep trein van Lissabon naar Rotterdam om 21:34 uur (€ 148).
  • Ma 18 sep aankomst in Rotterdam om 22:02 uur (€ 158).

Als echte klimaatfanaat kostte het mij wat tijd om uit te zoeken hoe Portugal snel te bereiken is met de trein. Hoewel Frankrijk en Spanje relatief goede hogesnelheidstreinnetwerken hebben, zijn ze onderling nog niet goed verbonden. De reis over de Frans-Spaanse grens is nog niet mogelijk met een hogesnelheidstrein. Portugal is nog erger omdat zelfs de reguliere treinverbinding met Spanje slecht is.

Gelukkig biedt het Spaanse Renfe Operadora een nachttrein vanaf Irun. Deze Spaanse plaats ligt net over de grens vanaf Hendaye in zuidwest Frankrijk, wat de laatste stop is van een TGV-verbinding. Deze nachttrein rijdt helemaal naar Lissabon. Beginnend met een tram naar Den Haag Centraal in de vroege morgen, betekende dit dat wij de volgende ochtend in Lissabon konden uitstappen.

Deze nachttrein is zeker efficient, maar niet erg comfortabel. Wij kozen voor de dure tweepersoons cabine met douche en toilet, maar de badkamer zag er niet erg uitnodigend uit. We sliepen niet echt goed en het diner was ook slecht. Ik zou serieus aanraden om je eigen eten mee te nemen, misschien zelfs een legerrantsoen als je warm eten wilt. Als ik deze trein weer zou nemen (wat ik wel zou doen omdat het een snelle manier van reizen is) zou ik voor alleen een verstelbare stoel gaan. Veel goedkoper, leef maar even met het slechte comfort en gebrek aan goede slaap. In de dure cabine is het toch niet veel beter.

We hebben vijf dagen in Lissabon besteed voordat we een bus namen voor een week surfkamp in Peniche. Lissabon doet mij denken aan Amsterdam, maar niet op een goede manier. Net zoals Amsterdam is Lissabon een dierentuin geworden voor toeristen, compleet met tuk-tuks voor extra file. Allemaal dankzij de belachelijk goedkope vluchten, terwijl eerlijke toeristen zoals ik meer betalen voor een duurzame treinreis. Ondanks dat is het mooie stad, met een interessant centrum verspreid over een aantal heuvels. Niet de meest interessante stad die ik gezien heb, maar zeker goed. Aan de andere kant waren de dagtrips naar de paleizen in Sintra en Mafra waren wel memorabel.

Peniche is niet overspoeld door toeristen, maar wordt bezocht door aardig wat surfers. Ons surfcamp, Maximum Surfcamp (nu opgeheven), volgde een simpele formule: een kleine kamer, een gedeelde badkamer en een gemeenschappelijke binnenplaats waar maaltijden werden geserveerd. In de ochtend verzamelt iedereen voor de bussen naar het strand, voor de surflessen die doorgaan tot in de middag. Je krijgt ook een wetsuit (het water bij Portugal’s Atlantische kust is nogal koel) en een surfplank. En mountainbikes om de omgeving te verkennen. Dit zeven dagen lang voor een vast bedrag van € 500 per persoon.

Het eten was erg simpel maar adequaat. We hebben wel een aantal avonden in een goed restaurant in Peniche gegeten voor wat meer variatie. Het zou mooi zijn geweest als er iets meer luxe was, in de zin van een eigen badkamer. Het surfkamp was ook nogal groot, met veel mensen die onderdak hadden op hetzelfde terrein. Dat roken was toegestaan op de binnenplaats was geen goed idee. Aan de andere kant was het gezelschap van alle andere surfers leuk en waren de surfleraren goed. En natuurlijk het surfen zelf. Het heeft een soort magie, wachten op de volgende golf in de kalmte van de line up met de andere surfers.

Ik heb veel geleerd over surfen en zou het zeker nog eens een hele week willen doen. Sinds het surfkamp in Peniche doe ik het ook regelmatig in Scheveningen. Je moet geluk hebben om goede golven te krijgen. Omdat surfen relatief moeilijk te leren is denk ik dat er veel tijd nodig is je vaardigheden te verbeteren. Desondanks kan ik er erg van genieten. Ik zou zeker nog eens terug willen gaan naar Portugal voor meer.

Wat betreft de foto’s, ik kon geen motivatie vinden om er veel te maken. Wat ik wel heb geschoten beschouw ik niet als erg interessant. Ik wil afsluiten met een paar restaurantsuggesties: Laurentina in Lissabon and A Sardinha in Peniche. Het is lastig om er vegetarisch en veganistisch eten te vinden, maar ik houd van de alom verkrijgbare gedroogde gezouten kabeljauw, wat bacalhau heet in het Portugees. Interessant hoe ze het in zoveel variaties kunnen bereiden.

1 gedachte over “Vakantie Portugal in september 2017”

  1. Pingback: Vakantie Biarritz in september 2021 – Information Overload

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven