Het meten van ons elektriciteitsverbruik

In 2016, het jaar dat wij naar Den Haag verhuisden, wilde ik graag weten wat het elektriciteitsverbruik van specifieke apparaten was in onze nieuwe woning. Zo kon ik namelijk bedenken welke maatregelen ik kon nemen om mijn energierekening te verlagen. Niet dat deze hoog was, maar besparen is altijd fijn.

Op dat moment was dat lastig om te onderzoeken. Ik had namelijk alleen een goedkope energiemeter met een stopcontact, die tussen het te meten apparaat en de stopcontact in de wand geplaatst kan worden. Deze werkte niet optimaal omdat er ook zonder apparaat een verbruikt wattage werd genoteerd, wat de meting inaccuraat maakte. Uiteraard kon ik deze ook niet gebruiken voor apparaten waarvan het stopcontact niet of moeilijk toegankelijk was, zoals mijn ingebouwde koel-vriescombinatie.

Wat ik ook deed was op de eerste van de maand de meterstand noteren en de data in een LibreOffice Calc bestand zetten om het totale verbruik per maand te vergelijken door het jaar heen. Dat ging ook niet altijd goed omdat ik het wel eens vergat en in de zomervakantie soms niet thuis was op de eerste van de maand.

Dit jaar werd echter de slimme energiemeter in onze meterkast geïnstalleerd. Omdat deze de data van het totale energieverbruik op dagbasis doorstuurt naar de energieleverancier was het niet meer nodig om zelf de meterstanden te noteren. Ik kon het nu inderdaad vrij makkelijk inzien via de app van mijn energieleverancier Qurrent.

Zo kon ik zien dat juli, augustus en september een verbruik hadden wat normaal was voor ons, tot in oktober Rosalinde werd geboren. Omdat Stephanie vanwege haar verlof veel vaker thuis zat schoot het verbruik omhoog naar anderhalf keer het vorige gemiddelde per maand. Nu het verlof voorbij is werkt zij vier dagen in plaats van vijf dagen in de week en past haar moeder twee dagen per week op onze dochter, in ons huis. Het energieverbruik zal dus structureel hoger blijven.

Des te meer reden om te kijken welke apparaten een groot aandeel hadden in ons verbruik. Qurrent had een energieverbruiksmanager in de aanbieding, een apparaat dat je zelf op de slimme meter kunt installeren om het verbruik per apparaat te zien. Helaas was de voorraad opgeraakt nadat ik een slimme meter had gekregen en voor zover ik weet is er nog steeds geen vervanging. Andere opties, zoals Toon, rekenen kosten voor een abonnement.

Gelukkig heeft de slimme meter zelf een stand die het totale verbruik van het moment kan laten zien. Wat ik dus deed was het volgende: het huidige verbruik op de slimme meter noteren, mijn koel-vriescombinatie uitzetten en nogmaals het verbruik noteren. Het verschil is dan het verbruik van mijn koel-vriescombinatie. Uiteraard moeten dan zoveel mogelijk andere apparaten worden uitgezet of ongebruikt blijven om er zeker van te zijn dat die geen invloed op het totale verbruik hebben.

Het probleem is natuurlijk dat een koel-vriescombinatie een verschillend verbruik heeft in rust en wanneer deze moet koelen. Er is een specificatie van de fabrikant voor het jaarverbruik conform de EU-norm, maar je hebt variatie omdat een koelkast minder of meer ijsvorming kan hebben. Meten is dus altijd lastig. En een aantal van onze apparaten waren gekocht voordat het energielabel van de EU verplicht werd.

Uiteindelijk heb ik dus een combinatie gebruikt metingen met de draagbare energiemeter, de slimme meter en officiële specificaties om achter het verbruik van al mijn apparaten te komen. Die heb ik vervolgens in dit LibreOffice Calc document gezet. In de basismeting (tab “Voor”) had ik nog een aantal energieslurpende halogeenlampen; inmiddels heb ik alles vervangen door LED-lampen. Die en andere maatregelen zijn vervolgens genoteerd in de nameting (tab “Na”). Dit alles is gemeten voordat onze dochter werd geboren en het energieverbruik omhoog schoot.

Wat uiteraard opviel is het hoge verbruik van mijn ventilatiesysteem, dat is geïntegreerd in mijn luchtverwarming. Op enige afstand komen de koel-vriescombinatie en de vaatwasser. Ik denk dat wij de 280 wasbeurten waar het officiële jaarlijkse verbruik op is gebaseerd niet redden, het werkelijke verbruik zal iets lager zijn. De wasdroger heeft geen energielabel, maar wel een verbruiksspecificatie voor specifieke instellingen. We drogen was zoveel mogelijk zonder wasdroger, in de zomer buiten en in de winter op wasrekken op zolder. Als de wasrekken al vol hangen of als er handdoeken zijn (die vindt Stephanie fijner uit de wasdroger) wordt de wasdroger toch aangezet. Ten slotte zijn het aquarium en de router ook relatief grote verbruikers.

Eerlijk gezegd heb ik nog geen offertes opgevraagd, maar ik verwacht dat vervanging van het ventilatiesysteem en de luchtverwarming waarschijnlijk een zeer kostbare zaak is. Zeker als ik het gelijk helemaal goed wil doen en van het gas af zou willen. Ik denk dat ik liever wacht op de plannen van de gemeente Den Haag. In 2021 moeten gemeenten immers een plan vaststellen voor de verwarming van de gebouwde omgeving. Het zou dan jammer zijn als de gemeente bijvoorbeeld de hele wijk op aardwarmte kan aansluiten en ik al veel geld heb besteed aan een warmtepomp die gebruik maakt van buitenlucht.

Ook andere mogelijkheden om energieslurpende apparaten te vervangen door zuinige zijn weinig rendabel. Als ik kijk naar mijn berekeningen (tab “Alternatieven”) zie ik dat de terugverdientijd van de besparing te hoog is. Vervanging door een fors zuiniger apparaat heeft dus alleen zin als het huidige apparaat defect raakt. Het aquarium wil Stephanie houden. Maatregelen zoals de powerline adapters vervangen door WiFi en de router ’s nachts uitschakelen lijken mij meer haalbaar. Om mijn gasverbruik te beperken heb ik een kookwekker in de douche gezet om er voor te zorgen dat ik niet langer dan vijf minuten onder de douche sta.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.