Verkiezingen, wat ga ik stemmen?

Er zijn dus binnenkort verkiezingen, dus zal ik moeten kiezen welke partij mijn stem wint. De manier waarop mensen kiezen op welke partij zij gaan stemmen zie ik tekortschieten. Een van de dingen die tegenwoordig de meeste invloed hebben op kiezers zijn debatten op tv, het persoon van de lijsttrekker en websites zoals de stemwijzer.

Het debatteren op tv kan zeer informatief zijn voor kiezers, maar soms kan het ook vervallen in veel show, populisme en het afzeiken van de opponenten. Een ding dat altijd telt bij tv optredens is dat zij te weinig inhoud kennen en dat de lijsttrekkers een te prominente rol krijgen. Een partij is zoveel meer dan een lijsttrekker voor mij, ik vind een lijsttrekker van ondergeschikt belang. Wat ik zie als belangrijk is de ideologie van de partij. Wat zou het percentage kiezers zijn dat partijen met een ideologie kan associëren? Ook de partijprogramma’s, oftewel de politieke keuzes die zij maken, krijgen te weinig aandacht.

Websites zoals de stemwijzer die pogen de kiezer een stemadvies te geven door het laten beantwoorden van een aantal stellingen zijn helemaal misleidend, een voorkeur voor een partij wordt voor een belangrijk deel bepaald door de ideologie van een partij, niet door een aantal individuele politieke keuzes zoals de stemwijzer ons doet geloven. Als de stemwijzer daar rekening mee zou houden zouden wij in een ontkerkelijkt Nederland waarschijnlijk een stuk minder adviezen zien voor confessionele partijen. Ik vond het te idioot voor woorden dat ik het volgens de stemwijzer in een hoge mate met de SGP eens was.

Iets wat helemaal onbekend zal zijn voor veel kiezers zijn de financiële keuzes van de partijen. Gelukkig heeft het Centraal Planbureau een publicatie geschreven die de economische effecten van de verkiezingsprogramma’s bestudeert. Downloaden kan hier (advies, download de hele publicatie). Fascinerend om te lezen. Bijvoorbeeld, op pagina 15 is te lezen dat de VVD voor 3 miljard aan intensiveringen wil beperken terwijl de PvdA, SP en GL voor respectievelijk 3, 4 en 5 miljard extra willen uitgeven. Op pagina 23/24 is weer te lezen dat de VVD daar een EMU-saldo (voor de economie leken, het financieringstekort, een positieve waarde is een financieringsoverschot, saldo is in % BBP) van 0,9% voor weet te realiseren, terwijl de PvdA, SP en GL respectievelijk 0,6%, 0,3% en 0,3% weten te realiseren. Dat bevestigd mijn vermoeden dat de VVD echt beter op de schatkist zal passen, zoals zij sinds de kabinetten Balkenende al hebben bewezen. Ik lees nog even verder voor data over de EMU-schuld (voor leken, de staatsschuld).

Ik ben van plan op de VVD te stemmen. Zoals ik al zei vind ik het fijn dat de VVD weet om te gaan met belastinggeld. De linkse partijen willen veel uitgeven en een grote overheid, de VVD wil dat niet. De VVD is liberaal. Linkse partijen hebben de mond vol van duurzame energie en willen Nederland volbouwen met windmolens, de VVD heeft geen problemen met kerncentrales. De VVD kiest voor lastenverlichting, en dat trekt mij ook aan vanwege de hoge lastendruk in Nederland. Ik blijf mij er wel over verbazen dat de VVD – als liberalen – een plaats zien voor de publieke omroep, maar zij willen tenminste nog wel de publieke omroep beperken tot twee netten. Het ook jammer dat de VVD de hypotheekrenteaftrek in stand wil houden. Subsidie voor eigenwoningbezit heeft geen “positieve externe effecten” in termen van bestuurskunde, en volgens onderzoek van het CPB zou het beperken van de hypotheekrenteaftrek met 50% voordelen kunnen bieden.

Ter conclusie, ik weet dat het niet zal gebeuren dat een groot deel van de kiezers mijn advies zal opvolgen en zich verdiepen in de materie. Daarom zijn onverstandige kiezers het gebrek van democratie.

3 gedachten over “Verkiezingen, wat ga ik stemmen?”

 1. Ronald Heesbeen

  Beste Sander,
  ik onderschrijf je conclusie dat er veel ”onverstandige kiezers” zijn. Er is veel ruis tussen de plannen van de partijen en wat men nu echt wil. Zo heb ik vandaag een collega uit moeten leggen dat de pvda helemaal niet rommelt aan de hypotheekrente aftrek maar slechts in de toekomst(de huidige gevallen blijven buiten schot) de 5% rijkste Nederlanders wil korten.
  Een EMU overschot van 0.6 procent lijkt me uitstekend aangezien het -3.0 mag zijn.
  Verder hoop ik dat meer landgenoten zich verdiepen in de toekomst van ons land en zich niet laten leiden door oude cliche’s en hippe campagners.
  groet,
  Ronald Heesbeen

  http://www.pvda.nl, standpunten, hypotheekrenteaftrek

 2. Paul: Ik heb op Rutte gestemd – niet dat ik een voorkeursstem wou uitbrengen, maar je moet nou eenmaal op een persoon stemmen – niet op Verdonk. Ik heb bij Verdonk ook wel een beeld van een falende minister, en zij gedroeg zich slecht in de VVD lijsttrekkerscampagne en de recente greep naar de macht. Aan de andere kant vind ik het beter dat het vreemdelingen- en integratiebeleid aangescherpt is onder Verdonk, want ik maak mij ernstige zorgen over de onderklasse in Nederland. Een generaal pardon heb ik mijn twijfels over. Ik weet niet of het nou de schuld van een trage IND is, of van vreemdelingen die jaren blijven procederen.

  Ronald: de afgelopen jaren is het een EMU schuld geweest, dus het lijkt mij beter om zoveel mogelijk te compenseren met een EMU overschot. Maar ik moet je bekennen dat ik een verschil van maar 0,3% tussen PvdA en VVD niet had verwacht, blijkbaar zijn de plannen van de PvdA zo slecht dan nog niet. Ik vind het trouwens cool dat de PvdA wel iets aan de hypotheekrente durft aan te passen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven