Evaluatie na een half studiejaar kickboksen

Ik heb nu twee perioden van dit studiejaar kickboksen gevolgd by Olympos, en ik heb mij ook voor de volgende twee perioden ingeschreven. Ik ben van plan daarna een vereniging te zoeken die dichter in de buurt ligt, iedere week in de avond naar de Uithof reizen kost mij te veel tijd.

Na twee perioden ben ik wat pessimistisch over mijn vooruitgang, ik constateer nog te veel problemen. Vaak heb ik de neiging tijdens een gevecht mijn adem in te houden, wat mij snel uitput. ik moet beter op mijn ademhaling letten. Ook moet ik mijn uitputtingsniveau meer aandacht geven, en minder snel uitgeput raken. Deze sport is veel zwaarder dan je zou denken, ik raak snel vermoeid, ook al is mijn conditie goed. Helaas ben ik vaak te passief tijdens een sparringsessie omdat ik simpelweg op adem moet komen. Wat mij ook opvalt is dat het eelt onder mijn voeten nog steeds niet is aangepast aan het intensieve bewegen over de vloer, het slijt en beschadigt snel.

Maar uitputting en conditie is niet het grootste probleem. Wat ik misschien nog wel belangrijker vind om te verbeteren is mijn techniek. Een slag uitdelen lijkt simpel, maar om dat effectief te doen vergt vaardigheid. Het beoordelen van de afstand tussen mijzelf en de tegenstander voor het inzetten van een bepaalde techniek moet beter. Ik moet sneller kunnen reageren tijdens gevechten, beter ontwijken en verdedigen, beter balans bewaren, beter kunnen aanvallen en beter de openingen in de verdediging van de tegenstander zien.

Hoe ik dat ga doen? Vooral meer ervaring op doen tijdens de trainingen, het kost simpelweg meer tijd denk ik. Op YouTube bijvoorbeeld zijn veel instructie video’s te bekijken die leerzaam zijn, zeker ook omdat tijdens de training naar mijn idee te oppervlakkig wordt ingegaan op de techniek. Daarnaast wil ik ook meer kijken naar Eurosport, zij zenden relatief vaak wedstrijden van kickboxen en ook K-1 uit, door oplettend naar die wedstrijden te kijken kan ik leren van de besten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.