Verkeerschaos in Hoog Catharijne

De bus van Leerdam naar Utrecht stopt op het Jaarbeursplein, en daarom loop ik vaak door Utrecht Centraal en Hoog Catharijne om stadsbus te bereiken. Utrecht Centraal is één van de druktste stations in Nederland, en in Hoog Catharijne lopen ook veel mensen rond.

Mijn observatie is dat de mensen die daar rondlopen dat totaal niet efficiënt doen. Op de weg rijden we rechts en onnodig links rijden wordt niet gewaardeerd. Zeker onnodig links rijden wordt bekritiseerd in de rijles, want het eerste punt is natuurlijk vanzelfsprekend. In omgevingen waar veel mensen rondlopen wordt echter niet altijd rechts aangehouden en trage mensen lopen links op de denkbeeldige rijstrook. Voor iemand zoals ik ik die met bovengemiddeld hoog tempo loopt is dat vervelend. Ook voetgangers die een denkbeeldige rijstrook kruisen om naar links of rechts te gaan, nemen geen ruime bocht maar een scherpe bocht die meer overlast veroorzaakt voor mensen die rechtdoor lopen.

Rechts stilstaan op de roltrap krijgt de meeste aandacht. Prorail wil het bevorderen, en anderen hebben de campagne Rechts op de Roltrap verzonnen. Zelf neem ik trouwens altijd een ouderwetse trap, omdat roltrappen voor luie mensen zijn, of mensen die slecht ter been zijn. Ik dacht dat mensen niet gemotiveerd zijn om efficiënt te lopen en de roltrap te gebruiken, maar als ik over de roltrap lees blijkt het in het buitenland wel normaal te zijn om rechts stil te staan. Het is dus te wijten aan de Nederlandse volksaard. Ik vraag mij af of het zal lukken om Nederlanders dit correcte gedrag aan te leren?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.