Nieuwe auto, budget rond de € 30.000

Zoals ik al in mijn vorige post schreef is mijn vader op zoek naar een nieuwe auto. Om even te recapituleren, hij rijdt nu in een Mercedes-Benz C 200 CDI sedan met automaat uit 2003 die hij voorlopig van de zaak kan gebruiken. Hij is op zoek naar een auto in het D-segment voor een budget van ongeveer € 30.000. Recent ging hij echter wat meer twijfelen, en worden SUV’s ook overwogen omdat die een hogere instap hebben en je hoger boven het wegdek zit. Ook is er een eis dat de auto een automaat moet hebben. Als het even kan is een zuinige auto ook fijn. Benzine of diesel, privé kopen of leasen zijn keuzen die nog niet gemaakt zijn. Laten we eerst even de kandidaten in het D-segment die kans maken naast elkaar leggen, en daarna de SUV’s, allemaal benzine om het makkelijk vergelijkbaar te houden. De voorkeur voor een auto in het D-segment gaat overigens uit naar een stationwagen. De gegevens van de auto heb ik gehaald uit de CarBase, het verbruik in de tabel is het gecombineerd verbruik, dus zowel het verbruik binnen de bebouwde kom als buiten de bebouwde kom.

D-segment
Auto Prijs Verbruik
Volkswagen Passat Variant Trendline 1.4 TSI BlueM. T. € 33.090 6,0 l/100km
Toyota Avensis Wagon 1.8 VVT-i Dynamic € 30.995 6,7 l/100km
Honda Accord Tourer 2.0i Elegance Special Edition € 32.000 7,7 l/100km

De volledige naam van de Passat heb ik wat afgekort, origineel is het ‘Bluemotion Technology’. Zoals te zien in de tabel lijkt de strijd te gaan tussen de goedkopere Avensis met iets meer brandstofverbruik en de iets duurdere Passat met minder brandstofverbruik. Maar deze twee gegevens presenteren een erg beperkt beeld. Leg de twee auto’s eens naast elkaar in de CarBase, dan zie je dat de Avensis – met uitzondering van cruise control – in het voordeel is qua uitrusting. De meest noemenswaardige extra’s vind ik de regensensor en automatisch inschakelende verlichting, maar ik beken ook dat die niet veel gewicht in de weegschaal leggen omdat het handmatig bedienen van ruitenwissers en verlichting maar weinig moeite kost. De cruise control vind ik wel belangrijk, maar mijn vader kan dat niets schelen.

Een ander belangrijk verschil is dat de Passat een zeventraps DSG heeft en de Avensis een CVT. Over de Avensis kan ik nog niets zeggen omdat wij die alleen nog maar in de showroom hebben gezien, al vinden wij zowel het interieur als het exterieur van de auto wel mooi, en was de auto ruim genoeg. Met de Volkswagen Passat Variant hebben wij al een aantal maanden geleden een proefrit gemaakt in de uitvoering die hier besproken wordt, en zowel mijn vader als ik vonden hem erg fijn rijden, de DSG is geweldig. Ook de Passat heeft een mooi interieur en exterieur, en is ook ruim genoeg. Mijn vermoeden is wel dat de CVT van de Avensis wat minder geraffineerd is dan de DSG, maar wij moeten eerst nog maar eens een proefrit maken in de Avensis. De Passat heeft een 1.4 TSI motor met turbolader die het maximale koppel van 210 Newtonmeter al bij 1500 toeren per minuut bereikt, de Avensis heeft een motor van 1,8 liter zonder turbo en bereikt maximaal 192 NM bij 4100 Nm. Ten slotte is de Passat voordeliger om te leasen omdat deze 139 gram CO² per kilometer uitstoot, en dus net onder de grens van 140 gram zit die geldt voor 20% bijtelling.

Ik heb nagedacht over alternatieven. In de CarBase heb ik de volgende criteria voor een vergelijking ingevoerd: prijs tussen de € 20.000 en de € 34.000, energielabel maximaal C, schakeling automaat, stationcar. Dan komt de Honda Accord Tourer in beeld. Ik hoor veel positiefs over deze auto wat betreft kwaliteit en betrouwbaarheid (volgens dit en dit onderzoek behaalt de Accord en Honda in het algemeen respectievelijk een van de hoogste en de beste score voor betrouwbaarheid), en ik vind de sedan ook de mooiste van de drie. De stationwagen vind ik wat minder mooi. De Accord heeft ongeveer hetzelfde voordeel in uitrusting over de Passat als de Avensis dat heeft, maar het grote nadeel is wel het verbruik en de vijftrapsautomaat, waarvan ik al bij voorbaat weet dat deze inferieur is aan de DSG. Wellicht is de CVT van de Avensis ook beter, maar ik heb nog geen proefrit gemaakt met de Accord.

Een andere mogelijkheid is een iets kleinere auto zoeken. Dan bedoel ik niet het C-segment, maar de auto’s die als het ware vlees noch vis zijn, die tussen het D-segment en het C-segment zitten. Ter illustratie, de lengtes van de Passat, Avensis en Accord zijn respectievelijk 4774 mm, 4765 mm en 4750 mm. Een Volkswagen Golf, de eerste auto in het C-segment ooit en de maatstaf voor het segment, is 4199 mm. De volgende auto’s, de Škoda Octavia Combi, Hyundai i30 CW en de Kia Ceed Sporty Wagon zijn respectievelijk 4490 mm, 4475 mm en 4569 mm lang. Alhoewel, misschien mag je ze ook wel gewoon C-segment stationwagens noemen. Het grote voordeel is dat je niet zo veel aan lengte hoeft in te leveren, ongeveer iets meer dan 5% als we de gemiddelden van alle zes auto’s nemen, maar dat het wel gigantisch scheelt in de kosten, ongeveer eenderde of 33%. Wanneer er naar bagageruimte wordt gekeken valt op dat het verschil vaak ook niet groot is, 580 liter voor de Octavia Combi versus 603 liter voor de Passat Variant. De Hyundai i30 CW heeft dan weer flink wat minder met 415 liter, maar de Accord Tourer  heeft zelfs maar 395 liter. In alle zes auto’s is de achterbank echter neer te klappen, dus de bageruimte kan toch flink worden uitgebreid als het nodig is.

Kleinere stationwagens
Auto Prijs Verbruik
Škoda Octavia Combi 1.2 TSI Ambition € 22.670 5,9 l/100km
Hyundai i30 CW 1.6i CVVT DynamicVersion € 20.440 6,9 l/100km
Kia Ceed Sporty Wagon 1.6 CVVT Se7en Business € 20.995 6,6 l/100km

Er zijn nog meer mogelijkheden die tevoorschijn komen in de CarBase, zoals de Ford Focus Wagon, Opel Astra Stationwagon en de Renault Mégane Estate, maar die zijn duurder en meer verouderd dan de auto’s die hierboven zijn vermeld. De Octavia Combi kent een zustermodel in de vorm van de Golf Variant, maar die is ook duurder, en lelijker. Dit zijn de allergoedkoopste uitvoeringen van deze stationwagens met automaat, en de meerprijs die je betaalt voor duurdere uitvoeringen is in vergelijking met auto’s in het D-segment meer bescheiden. Het valt op dat het motto van het Koreaanse Hyundai en Kia ‘veel voor weinig’ is, hoewel dit de goedkoopste uitvoeringen zijn is een navigatiesysteem standaard. Dat is toch een wereld van verschil bij Volkswagen, waar je bij de eerste vier (!) goedkoopste uitvoeringen nog niet eens een autoradio standaard krijgt.

Wat wel jammer is zijn de transmissies van de i30 en de Ceed, een viertrapsautomaat is wat achterhaald. Ook het bijbehorende brandstofverbruik is matig. Ik denk dat de Octavia een erg interessante keuze is, omdat deze DSG heeft en het laagste verbruik. Als je wat opties erbij doet of een duurdere uitvoering kiest heb je een hele fijne auto, al is de standaarduitvoering ook goed. Ik had overigens al een proefrit in deze auto gemaakt, weliswaar met een dikke 1.8 TSI in plaats van de 1.2 TSI.

Als laatste alternatief is er de Toyota Prius 1.8 HSD Comfort. Die kost € 25.990, verbruikt 3,9 l/100km en is 4460 mm lang. Ongeveer even groot dus als de kleinere stationwagens. Ook hier heb ik een proefrit in gemaakt, de Prius beviel mij zeer goed. Ik denk alleen niet dat mijn vader er voor te porren is, hij vind de Prius lelijk. De vorige generatie Prius vond ik inderdaad ook lelijk, maar de nieuwe heeft voor mij een acceptabel uiterlijk. Škoda kampt in zijn ogen met een Oostblok imago, hoewel de Tsjechen gewoon onderdelen van de Volkswagen Group gebruikt tegenwoordig. De Octavia is bijvoorbeeld gebouwd op een Golf platform, en de 1.2 TSI wordt ook in de modellen van Volkswagen gebruikt. Het interieur van de Octavia vind ik ook niet onderdoen voor interieurs van Volkswagens.

Misschien dat de Lexus CT 200h of de Auris HSD een uitkomst bieden voor de mensen die de Prius lelijk vinden. De CT200h komt pas in het eerste kwartaal van 2011 op de markt, de Auris HSD is net te bestellen. Het nadeel is dat deze auto’s wat kleiner zijn dan de Prius, en dat ze dus buiten de boot vallen voor mensen zoals mijn vader die een iets ruimere auto zoeken. De Volkswagen Passat wordt trouwens ook vernieuwd eind dit jaar.

De voorlopige conclusie is: meer proefritten nemen. Op basis van wat ik nu weet denk ik dat ik Passat Variant zou kiezen, als ik minder geld wil besteden een Avensis Wagon. Als ik nog minder geld wil besteden en genoegen neem met iets minder ruimte een Prius of een van de drie kleinere stationwagens, afhankelijk van waar ik belang aan zou hechten.

Maar dan nu de mogelijkheden om een SUV te kiezen. Mijn vader liet zijn oog het eerst vallen op de Mitsubishi Outlander, die vind hij mooier dan de gerebadgede versies van PSA, de Citroën C-Crosser of de Peugeot 4007. Daar ben ik het mee eens, de 4007 bijvoorbeeld is echt een gedrocht. Ik merkte op dat de Hyundai ix35 een interessant alternatief kan zijn omdat deze flink wat goedkoper is. Tegen de ix35 staat hij ook niet negatief. Mogelijk is de Toyota RAV4 ook een alternatief. Opmerkelijk is dat de RAV4 op een prijspeil dat niet heel veel hoger ligt wel vierwielaandrijving biedt, zonder dat deze auto een hogere verbruik heeft. Het verbruik is zelfs een fractie lager, terwijl juist verwacht zou mogen worden dat het verbruik hoger is dan een SUV met voorwielaandrijving. Wel jammer dat Toyota dan weer wat karig is met de uitrusting. De RAV4 heeft trouwens recent een facelift gekregen.

SUV’s
Auto Prijs Verbruik
Mitsubishi Outlander 2.0 2WD Intro Edition € 29.499 7,7 l/100km
Hyundai ix35 2.0i CVVT DynamicVersion 2WD € 26.990 7,9 l/100km
Toyota RAV4 2.0 16v VVT-i 4WD Comfort € 32.170 7,5 l/100km
Škoda Yeti 1.2 TSI Active Plus € 22.580 6,6 l/100km

Wat je ook kan doen is de duurste uitvoering van de ix35 kiezen. Voor € 31.790 krijg je dan onder andere leren bekleding en een navigatiesysteem. Ik denk dat mijn voorkeur toch zo uitgaan naar de Škoda Yeti. Dat is een SUV die een flinke slag kleiner is, 4223 mm versus de 4640 mm en 4410 mm voor respectievelijk de Outlander en de ix35. Toch schijnt de Yeti ruim genoeg te zijn, hij verbruikt flink wat minder, heeft DSG en is veel goedkoper. De Yeti met DSG staat nog niet in de CarBase, maar wel in de documenten op de Škoda website. Alleen de prijs wordt gegeven, het verbruik niet (verbruik in de tabel is van de handmatige transmissie). SUV’s hebben misschien wel hun charmes vanwege de hogere positie boven het wegdek, maar geef mij maar gewoon een normale auto. Sowieso ga je toch niet met deze pseudo-SUV’s (want ze hebben geen vierwielaandrijving) het terrein op in Nederland, ze sturen minder strak (hoger zwaartepunt, dus meer overhellen in bochten) en ze verbruiken meer dan vergelijkbare normale auto’s.

1 reactie op “Nieuwe auto, budget rond de € 30.000”

  1. Pingback: De kogel is door de kerk: Volkswagen Passat besteld « Information Overload

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.