Ik wil een Dell XPS M1330 notebook

Omdat de bouwkwaliteit van mijn huidige notebook nog harder zuigt dan een bloedzuiger zoek ik al voor een langere tijd naar een nieuwe notebook. Daarnaast ben ik ook op zoek naar een notebook die meer draagbaar is dan mijn huidige notebook, deze heeft een monitor met een diagonaal van 15,4 inch. Een 15,4 inch notebook past nog maar net in mijn rugtas en ze zijn ook net iets te zwaar om comfortabel te vervoeren in een rugtas. Waar ik naar op zoek ben is een 13,3 inch notebook, zoals bijvoorbeeld de Macbook. Notebooks die nog kleiner zijn zoals ‘ultraportable’ 12 inch notebooks zijn gelijk veel duurder, en hebben misschien een te kleine monitor in combinatie met een hoge resolutie, met als gevolg dat het beeld wat de monitor geeft erg klein is.

De merken die ik in de eerste instantie op het oog had waren Apple en Sony, niet alleen op basis van schijnbaar betere bouwkwaliteit maar ook zeker vanwege het design. Sony is aan de dure kant, maar een Apple Macbook heeft een vanafprijs van € 1050. En dat is best goedkoop, al zijn de rest van hun producten toch ook wel aan de dure kant. Maar ja, van Apple moet je ook maar houden, wat betreft het imago. Ik wil liever niet bij de groep Apple fanboys horen die tunnelvisie hebben, en enkel een iPod of iPhone kopen omdat zij meelopers zijn of omdat die producten zo gehyped worden en omdat die groep mensen niet beter weten. Dat lijkt echter vooral voor de iPod en iPhone te gelden, en niet voor de notebooks van Apple, dus voor mij is de goedkoopste Macbook een zeer interessante keuze omdat je zoveel kwaliteit krijgt voor zo’n lage prijs. Zeker met onderwijskortingen is het een nog interessanter aanbod.

Maar nu genoeg over Apple. ThinkPad notebooks worden geprezen voor hun bouwkwaliteit. Alleen jammer dat de vanafprijs begint bij ongeveer € 1100, en het dan vaak gaat over modellen die net iets oudere hardware hebben. Ook hebben veel ThinkPads een monitor met een lage resolutie van 1024 bij 768 pixels. Ik zie bijna alleen maar 15,4 inch ThinkPads in het aanbod, en helaas zijn de iets kleinere 14,1 inch ThinkPads ook weer een paar honderd Euro duurder. Dus helaas zijn ThinkPads voor mijn budget van ongeveer € 1000 net iets te duur.

Andere mogelijkheden zijn de zakelijke notebooks van Dell en HP. Naar het schijnt hebben de zakelijke notebooks een betere bouwkwaliteit dan de consumenten notebooks, en de zakelijke notebooks van deze merken zijn nog goed betaalbaar met vanafprijzen van ongeveer € 750. Jammer alleen dat de notebooks van HP in dit segment bijna allemaal 15,4 inch zijn en dus minder goed draagbaar, Dell biedt wel 14,1 inch notebooks.

Wat mij op dit moment de beste koop lijkt is de Dell XPS M1330.  Een vanafprijs van € 949, een gewicht van maar 1,79 kg, een goedkope optie voor een monitor met  een LED-backlight i.p.v. een CCFL-backlight, en een geweldig design wat Dell op gelijke hoogte zet met Apple en Sony. De reviews van de XPS M1330 zijn zeer positief. Wel zijn er op dit moment grote leveringsproblemen voor deze notebook. Persoonlijk had ik echter wat meer verwacht van batterijduur van deze notebook, in een review wordt een van ongeveer 3 uur en 30 minuten genoemd bij web browsen met een 6-cell batterij.

Maar of het ook verstandig is om de XPS M1330 nu te kopen twijfel ik. Wat ik op mijn bankrekening heb staan is niet genoeg, ik heb wel voor zo’n € 1000 aan Ahold aandelen, maar dat bedrag is praktisch in limbo omdat ik mijn aandelen niet met verlies ga verkopen. Daarnaast had ik ook nog plannen voor nieuwe hardware voor mijn PC, keuzes, keuzes en keuzes. Ik denk dat ik nog maar even wacht en ondertussen mijn huidige Fujitsu Siemens notebook blijf gebruiken, volgend jaar zal er weer een nieuwe generatie van zuinigere en beter presterende Intel processors beschikbaar zijn, en zullen monitoren met een LED-backlight ook wel meer standaard zijn, dus ik koop volgend jaar waarschijnlijk wel een nieuwe notebook.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven