Weer een nieuwe opleiding, geschiedenis

Het is pijnlijk dat ik er niet in ben geslaagd om het eerste jaar van mijn opleiding Bestuurskunde (BSK) aan de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) succesvol te beëindigen. Helaas heb ik te weinig studiepunten gehaald en een negatief bindend studieadvies ontvangen. Wederom is de oorzaak hiervan mijn problematische uitstelgedrag. Het was mij al overkomen in het tweede jaar van mijn HBO-studie Bestuurskunde, en toen ik mij destijds inschreef voor BSK aan de EUR wist ik al dat ik mijn probleem moest oplossen om mijn studie tot een succesvol einde te leiden. Ik had al snel aan het begin van het jaar een gesprek gehad met de studieadviseur en de decanen over mijn problemen, ik heb ook een door de universiteit georganiseerde cursus gevolgd om mijn uitstelgedrag tegen te gaan. Ik ben blij dat ik dat gedaan heb omdat het mij inzicht gaf in mijn gedrag, maar uiteindelijk heeft het niet geholpen om mijn probleem op te lossen. Omdat ik de studieadviseur en de decanen al aan het begin van het jaar had geïnformeerd over mijn probleem en ik ook die cursus heb gevolgd, en dus actief heb geprobeerd om mijn probleem op te lossen, vind ik het niet helemaal eerlijk dat ik simpelweg afgeserveerd wordt met een negatief bindend studieadvies. De universiteit had mij in plaats daarvan kunnen helpen, ik heb daarom beroep ingediend. Daar wil ik natuurlijk niet de verantwoordelijk voor mijn gedrag mee afschuiven, maar ik had meer hulp verwacht van de universiteit.

De gevolgen van de uitkomst van het beroep zijn voor mij echter niet meer van belang, ik ben enkel geïnteresseerd of het beroep gegrond wordt verklaard. Ik heb al de keuze gemaakt om een andere WO-opleiding te gaan volgen. Iets totaal anders, een officiersopleiding bij de landmacht, heb ik ook overwogen. Ik heb nagedacht over andere opleidingen die aansloten bij mijn interesses zoals wijsbegeerte en geschiedenis. Ik heb er ook over gedacht om mij aan te melden voor BSK bij een andere universiteit dan de EUR i.v.m. het negatief bindend studieadvies. De opleiding bestuurs- en organisatiewetenschap bij de Universiteit Utrecht (UU) lijkt sterk op BSK, maar daar wordt selectie aan de poort toegepast en is er een beperkt aantal plaatsen beschikbaar (numerus fixus), ik zou dus weinig kans hebben om bij die opleiding een plaats te verwerven. Uiteindelijk heb ik gekozen voor de opleiding geschiedenis aan de Universiteit Utrecht.

De opleiding geschiedenis sluit aan bij mijn interesses. Het is niet mijn eerste keuze omdat BSK beter aansluit bij de publieke sector, waar ik een baan hoop te vinden. Gelukkig behoort beleidsvoorbereiding en beleidsadvisering volgens de UU ook tot het beroepsperspectief van de opleiding geschiedenis. Het halen van een universitair bachelordiploma is voor mij minstens zo belangrijk als het volgen van een bepaalde studie. Wanneer ik een bachelordiploma bezit zal mij dat een groot voordeel geven op de arbeidsmarkt ongeacht mijn opleiding. En ik zou het onvergeeflijk vinden als ik geen bachelordiploma heb gehaald omdat ik anders mijn capaciteiten niet benut.

Ik heb er voor gekozen om deze studie te volgen aan de UU omdat het voor mij veel dichter bij huis is, ik kan vanuit Zijderveld gewoon de bus nemen naar Utrecht Centraal en naar de faculteit lopen. Ik kan weer bij mijn ouders blijven wonen, ik zal geen kamer in Rotterdam meer nodig hebben, en ik zal ook niet meer van mijn ouderlijk huis naar mijn kamer in Rotterdam hoeven te reizen en vice versa. Ik verlies veel minder tijd aan reizen en voor mijzelf koken, en de huur en andere kosten hoeven niet meer betaalt te worden. Een hele opluchting. Daarnaast is de opleiding geschiedenis in Utrecht volgens hoogleraren met afstand de beste opleiding geschiedenis in Nederland, lees ik in het onderzoek van Elsevier. Een nieuwsbericht op de website van de UU vertelt dat de UU wereldwijd op de 42e plaats staat in de ‘Academic Ranking of World Universities’.

Ik wil er niet over nadenken wat ik ga doen als het eerste jaar van deze opleiding weer verpest. Ik ga mijzelf geen ruimte geven voor fouten deze keer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven