GIMP 2.4

Het is al weer bijna drie jaar geleden dat versie 2.2 werd uitgegeven, en nu is versie 2.4 gearriveerd. GIMP (wat staat voor GNU Image Manipulation Program) heeft nu een nieuw ontworpen website, en voor de eerste keer ook erg goed geschreven release notes die de nieuwe features met filmpjes demonstreren. Op deze manier wordt goed gecommuniceerd naar het grote publiek wat er veranderd is. Vooral de Foreground Select Tool die in de release notes wordt beschreven is erg indrukwekkend. Zelf ben ik verre van vaardig met GIMP, en veel functionaliteit gebruik ik niet. Desondanks vind ik het erg indrukwekkend wat het team van ontwikkelaars dat werkt aan GIMP sinds 1995 heeft klaargespeeld. Ook al is het geen Photoshop, het is wel een beeldbewerkingsapplicatie die net zoals Photoshop zeer veel features en mogelijkheden heeft en erg krachtig is. En het grootste voordeel is dat het vrije software is die gedistribueerd wordt onder de GPL. En het is niet alleen beschikbaar voor Linux en andere Uniux-achtige besturingssystemen, maar ok voor Windows. Het is op de downloadpagina te downloaden. GIMP is echt een van de kroonjuwelen van de vrije software. De leidende ontwikkelaar van GIMP, Sven Neumann, schrijft op zijn weblog dat GIMP 2.6, de volgende versie, niet zo’n lange ontwikkelingstijd zal hebben als 2.4. Hopelijk zetten zij het goede werk voort, want wat betreft usability krijgt GIMP terecht veel kritiek en is er op dat vlak nog veel te verbeteren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven