Het verkiezingsprogramma van de VVD voor 2010

Nu is het verkiezingsprogramma voor 2010 van de VVD aan de beurt. Een aantal aspecten van het verkiezingsprogramma zal ik minder onder de aandacht brengen omdat ik ze al tijdens mijn analyse van het verkiezingsprogramma van GroenLinks ter sprake heb gebracht. Blijkbaar is het nog steeds een concept verkiezingsprogramma, het proces is mij niet helemaal duidelijk. Ik had verwacht dat er inmiddels wel een definitief verkiezingsprogramma zou zijn na de algemene ledenvergadering (ALV) van 24 en 25 april omdat daar over amendementen gestemd kon worden, maar ik kan daar niets over vinden. Zelf had ik de ALV niet bijgewoond omdat ik niet een auto van mijn ouders kon lenen en er verder niemand van mijn lokale VVD-afdeling ging waar ik mee kon meerijden.

De inleiding van het verkiezingsprogramma is duidelijk, daar is in te lezen dat de  prioriteiten van de VVD bij de economie, onze veiligheid, en integratie en immigratie liggen. Ik vind vooral de economie een belangrijke prioriteit. De bezuinigingsplannen van alle partijen zal ik in een latere post nog eens naast elkaar leggen, maar voor zover ik weet is de VVD de partij die het meest bezuinigd, en dat is goed. Met de andere twee prioriteiten probeert de VVD zich te presenteren als het redelijk alternatief voor de PVV, waar ze naar mijn mening goed in slaagt.

Alleen over veiligheid heb ik mijn twijfels, zelf ben ik nauwelijks getuige van criminaliteit, maar ook de statistieken laten geen ernst zien. Kijk eens naar de statistieken van het aantal moorden per land en het aantal personen dat een gevangenisstraf uitzit per land. Het mag inmiddels geen geheim meer zijn dat ik heel erg van statistiek hou, daar is te zien dat Nederland erg laag scoort op beide statistieken, weliswaar misschien wat hoger dan sommige andere Europese landen. Ik heb dan ook vooral de indruk dat veiligheid een prioriteit is omdat de VVD niet kan achterblijven bij de PVV en de media. Zij versterken volgens mij kunstmatig onveiligheidsgevoelens, de PVV doet dat misschien bewust en de media onbewust (of liever gezegd, wij versterken ons onveiligheidsgevoel zelf omdat wij het nieuws over criminaliteit lezen).

Hoe dan ook, de onveiligheidsgevoelens in Nederland lijken mij sterker dan gerechtvaardigd zou zijn op basis van de werkelijkheid. Mijn zus wordt ook vaak naar de supermarkt waar zij werkt op ongeveer drie kilometer afstand gebracht met de auto omdat mijn ouders bang zijn dat er engerds rondlopen op één van de vele, wat meer afgelegen, plattelandswegen in Nederland. Terwijl er geen reden om aan te nemen is dat zij een risico loopt als zij de fiets neemt, omdat er geen geschiedenis is van criminaliteit langs die route, de enige reden is ‘dat de route slecht verlicht is in het donker’. Als ik dan met mijn statistieken aan kom zetten krijg ik de vraag of ik zoiets echt aan kansberekening overlaat?

Gevoelens van onveiligheid gaan al het gezonde verstand te boven. En ja, ik laat mijn handelingen inderdaad aan kansberekeningen over voor zover mogelijk. Wanneer ik straks in de USA op vakantie ben zou ik zonder vrees in de zee gaan zwemmen, de kans om door een haai te worden aangevallen is immers nihil. Ik kan mij geen beter voorbeeld wensen voor mijn argument dan het artikel van Wikipedia over aanvallen van haaien. Ondanks dat de kans nihil is, zijn wij toch relatief sterk bezorgd over de mogelijkheid dat wij het slachtoffer worden vanwege de stroom aan nieuws en TV-beelden over aanvallen van haaien die wij consumeren.

Genoeg nu over onveiligheid, kort samengevat denk ik dat onveiligheid uiteraard een probleem is en dat er veel op dat terrein kan worden verbeterd, maar dat het overdreven is om het tot de drie belangrijkste prioriteiten te rekenen. Onderwijs is een van de weinige dingen waarin de VVD juist extra in investeert met 2,5 miljard per jaar. Dat is mooi, maar net als met veiligheid is de problematiek rond het onderwijs te relativeren. Wederom geef ik statistieken, Nederland scoort erg hoog in de Education Index van de Human Development Index van de Verenigde Naties en in het PISA-onderzoek van de OECD. Uiteraard zeggen deze statistieken niet alles, de Education Index geeft 66% gewicht aan alfabetisme en 33% aan onderwijsdeelname, het PISA-onderzoek meet de vaardigheden van scholieren van vijftien jaar. Dat zegt dus weinig over de staat van het HBO en het WO, en daar zouden de problemen groter zijn als ik de universiteiten mag geloven.

Het onderdeel over de economie kan bij mij op instemming regelen, het getuigt van lef om als doel te stellen dat er 2015 geen begrotingstekort meer mag zijn, en daarna een begrotingsoverschot. Maar als er eerst orde op zaken moet worden gesteld, is het dan niet beter om te wachten op economisch betere tijden voordat de vennootschapsbelasting en alle schijven van de inkomstenbelasting met 1% verlaagt worden? Als de belasting verlaagd wordt komt er minder geld binnen, terwijl er toch bezuinigd moet worden. Tenzij die belastingverlaging leid tot meer uitgaven, en zo via een andere weg leid tot meer belastinginkomsten of minder staatsuitgaven, maar dat kan ik er niet uit opmaken.

De VVD is een voorstander van de vrije markt ‘omdat daar de voorkeuren van consumenten centraal staan’ (p. 10), maar dat komt helaas niet altijd goed tot uiting. Zo willen ze maar één net minder voor de publieke omroep (p. 27), en de marktverstorende hypotheekrenteaftrek willen ze ook in stand houden. Over deze zaken heb ik al eerder geschreven, daarom licht ik ze niet verder toe. Over het hoofdstuk over de leefomgeving heb ik niet zoveel op te merken, behalve dat ik blij ben dat ze tegen de kilometerheffing zijn. Het valt wel op dat er specifiek 500 miljoen extra voor de uitbreiding van het wegennet wordt genoemd, maar dat er geen bedrag wordt genoemd voor het openbaar vervoer, daar blijft het alleen bij woorden. Het standpunt wat betreft de energiepolitiek, meer kernenergie, kan op mijn instemming rekenen.

Het hoofdstuk over de overheid bevat ook veel goeds. Let er ook op dat de VVD voorstander is van een gekozen burgemeester. Dat is iets wat voor mij prioriteit heeft sinds ik heb gelezen dat de geldwolf Hulman zonder moeite weer in een andere gemeente als burgemeester is benoemd nadat hij eerder moest aftreden, en dat burgemeester Verkerk ook schaamteloos in de schatkist graait. Als de burgemeester door het volk gekozen zou worden zouden deze mensen wel drie keer nadenken voor ze zich op deze manier zouden gedragen. Wat betreft privacy staan in het verkiezingsprogramma mooie voornemens, maar het blijkt dat de VVD een naar mijn idee slechte reputatie op dit gebied heeft, privacy wordt al snel opgeofferd omdat dat zogenaamd in het belang is van veiligheid. Alleen Jeanine Hennis-Plasschaert heeft blijkbaar begrepen dat privacy belangrijk is. Voor mij is dat een reden om straks bij de verkiezingen mijn voorkeursstem op Hennis-Plasschaert uit te brengen, zij heeft zich op een positieve manier onderscheiden van de massa en dat waardeer ik. De VVD wil dat de Nederlandse financiële bijdrage aan de Europese Unie verlaagd wordt, en dat de EU drastisch gaat bezuinigen. Een heel goed idee, sinds vorige maand in het nieuws te lezen was dat de EU tegenwoordig ook musicals subsidieert.

Ondanks dat het verkiezingsprogramma aardig wat pagina’s beslaat mis ik toch nog een aantal dingen. Ik lees niets over de monarchie. Het standpunt van de VVD daarover is mij bekend, dat is aartsconservatief. Maar zelfs als je niets wilt veranderen aan de staatsrechtelijke positie, dan kan je wel bezuinigen. Als in het nieuws is dat bestuurders in de publieke sector meer verdienen dan de balkenendenorm is Den Haag in rep en roer, maar niemand heeft problemen met ons staatshoofd dat een inkomen ontvangt van € 834.000? Dat is werkelijk puur hun inkomen, onkosten zijn al afgetrokken van het bedrag dat ik noem. Verlaag de salarissen van Beatrix, Willem-Alexander en Máxima naar de balkenendenorm en laat ze ook belasting betalen. Eigenlijk had ik daar een amendement over willen indienen, maar ik was lui geweest. Misschien had iemand anders een vergelijkbaar amendement ingediend. Sowieso, zoals ik al schreef aan het begin van deze post is het mij onduidelijk wat er met de ingediende amendementen voor het verkiezingsprogramma is gebeurd. Ook lees ik niets over auteursrechten, open standaarden en dergelijke, terwijl GroenLinks die wel kort noemde in het verkiezingsprogramma. Wanneer er over vier jaar (of eerder natuurlijk) weer nieuwe verkiezingen zijn zal ik beter opletten wanneer het verkiezingsprogramma van mijn partij verschijnt en eventueel amendementen indienen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven