Position paper Grondslagen van de Geschiedwetenschap en het vorige blok

Een aantal weken geleden heb ik de cursus Grondslagen van de Geschiedwetenschap succesvol afgerond, met als beoordeling een acht. De beoordeling bestond uit een mondeling tentamen en het schrijven van een position paper, een reflectie op een aantal onderwerpen uit de behandelde literatuur waarin stelling wordt genomen. Het position paper was het meest geslaagd en ik ben ook tevreden met het resultaat. Ik heb wat meer gedaan dan er oorspronkelijk werd gevraagd, en heb er veel andere literatuur bijgehaald. Mijn position paper is hier te vinden.

De andere cursus, Moderne Geschiedenis, heb ik op het nippertje voldoende afgesloten met een 5,8. Voor die cursus had ik veel meer literatuur gelezen en veel meer tijd besteed dan voor Grondslagen. Ik wijt het lage resultaat dan ook aan de vervelende tentamenvragen die altijd gesteld worden bij deze eerstejaars (niveau 1) cursus, samen met de andere eerstejaars cursussen Vroegmoderne Tijd en Eigentijdse Geschiedenis. Grondslagen is daarentegen een niveau 3 cursus die pas na het eerste jaar is te volgen. Als ik heel eerlijk ben, grote delen van de literatuur van Grondslagen had ik niet eens doorgelezen. Wat ik wel had gedaan was heel goed opletten tijdens de werkcolleges en een paar dagen voor het mondeling tentamen het dunste boek uitlezen, dat het grootste deel van de materie behandelde in compacte vorm. Naar mijn idee wordt de bacheloropleiding Geschiedenis alleen maar makkelijker na het eerste jaar, in positieve zin. Dat geldt dan alleen als je het net zoals ik fijner vind om de cursus Onderzoeksseminar III (de cursus waarin de bachelorscriptie wordt geschreven) te volgen dan een van die drie vervelende eerstejaarscursussen. Ik ben veel beter in het verrichten van onderzoek dan in het lezen van literatuur voor tentamens. Waarschijnlijk is dat zo omdat het lezen van literatuur voor en het verrichten van onderzoek mij veel meer activeert dan het reproduceren van kennis uit de literatuur voor tentamens.

Wat de andere cursus Bestuurskunde betreft – ik volgde het vorige blok drie cursussen tegelijk – twijfel ik nog steeds of ik het tentamen wel succesvol heb afgerond. Twijfel inderdaad, want na het tentamen op 20 april te hebben afgelegd heb ik nu, 14 mei, nog steeds geen uitslag. Wie de tentamens nakijken weet ik niet, maar in mijn beleving houden ze nu het record voor het langzaamst nakijken van een tentamen in mijn academische carrière ooit!

Nu even terug naar mijn position paper. Ik heb er heel verschillende invalshoeken bij betrokken, waaronder het boek The Black Swan: The Impact of the Highly Improbable van Nassim Nicholas Taleb. Helaas kon ik maar een deel van het boek lezen wegens tijdgebrek voor het schrijven van het position paper, maar de indruk die ik van het boek had was geweldig. Ik kan dit boek iedereen aanraden, en ga het zelf nog eens een keer helemaal uitlezen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven