Wat is belangrijker, één Duitser of 33 Chinezen?

Bij de NOS vinden ze dat de Duitser het belangrijkst is. De Chinezen worden zelfs niet eens genoemd in de kop van het nieuwsbericht, die worden alleen genoemd in tweede zin van het nieuwsbericht, na de Duitser in de eerste zin. Alleen de Duitser wordt genoemd in de titel van het nieuwsbericht, “Duitser gered uit puin in China”. Maar waarom wordt er dan niet als titel gebruikt “34 mensen gered uit puin in China”? Het maakt (in dit geval) toch niet uit welke nationaliteit de slachtoffers bezitten? De NOS lijkt te impliceren dat Duitsers of Europeanen belangrijker zijn dan Chinezen.

Ik denk niet dat de journalisten van de NOS racistisch zijn, maar dat dit een soort onbewust selectiemechanisme is. Wat voor ons dichter bij is of bekender is, krijgt meer aandacht omdat het voor ons belangrijker is. Maar dat neemt niet weg dat deze manier van verslaggeving verwerpelijk is. Het is ook geen incident, want ik zie het wel vaker voorkomen in het NOS Journaal.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.