Geen master in Utrecht maar elders

Het eerste wat ik deed nadat ik uit Nepal terugkeerde in de eerste week van mei was een afspraak maken voor mijn selectiegesprek voor de selectieve master van Bestuurs- en Organisatiewetenschap aan de Universiteit Utrecht (UU). Begin dit jaar besloot ik na de voorlichtingsavond voor de masterprogramma’s te hebben bezocht dat ik het masterprogramma Bestuur en Beleid wil volgen. Als tweede keuze had ik Publiek Management opgegeven. Het selectiegesprek vond plaats op 18 mei en verliep naar mijn idee goed, al was ik pessimistisch over mijn kansen voor de aanvang van het gesprek.  Het is een zeer kleinschalig masterprogramma wat 25 plaatsen beschikbaar heeft, en als ik mij goed herinner waren er ongeveer 20 van die plaatsen al gereserveerd voor bachelorstudenten van Bestuurs- en Organisatiewetenschap die een garantie op een plaats krijgen. Ook oversteeg het aantal aanmeldingen voor het programma het aantal plaatsen in voorgaande jaren. De procedurebeschrijving die mij werd overhandigd na afloop van het gesprek beschreef dat ik uiterlijk 24 juni een bericht zou ontvangen of ik wel of niet geplaatst was.

Ik ontving pas bericht wat later op de middag van 24 juni. De procedure had dan beter ‘op’ in plaats van ‘uiterlijk’ kunnen vermelden om kandidaten niet meer dan een maand met veel ongeduld en onzekerheid te laten wachten. Dan had altijd nog eerder een bericht kunnen worden gestuurd in het geval de uitkomst eerder bekend was. Zoals ik al had verwacht (denk je pessimistisch dan kan de werkelijkheid alleen maar meevallen) werd ik niet geplaatst. Als ik dan nu weer optimistisch denk ga ik er van uit dat deze uitkomst niet wil zeggen dat ik mijn kwaliteiten te beperkt waren, maar dat een deel van de kandidaten die zich hadden aangemeld voor dat beperkte aantal plaatsen een nog betere CV hebben. Ik kan nu nog verzoeken om in aanmerking te komen voor de selectie van het masterprogramma Publiek Management, maar daar heb ik geen zin meer in omdat ik gefrustreerd ben dat ik niet voor Bestuur en Beleid ben geplaatst.

Ik heb nu mijn zinnen gezet op een master Public Administration (vergelijkbare master met de master aan de UU) aan de Universiteit Leiden (UL) na een ochtend intensief onderzoek op het web. Allereerst ging ik eens naar de onderzoeken kijken, maar de verschillende onderzoeken blijken sterk verschillende resultaten te geven. Niet alleen zijn er grote verschillen tussen het oordeel van studenten en hoogleraren of experts, maar ook het jaar van uitvoering van het onderzoek en wie het onderzocht zijn factoren. Kijk bijvoorbeeld naar dit onderzoek naar het oordeel van studenten over masters in 2009 van Elsevier. De master Bestuurskunde van de Universiteit Maastricht staat op de eerste plaats (ik kan een master Bestuurskunde of Public Administration nergens op website van deze universiteit vinden) en daarna volgen de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam, de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) en de UL. Over de hele linie vind ik het verschil triviaal en suggereerd dit dat de kwaliteit van deze master bij alle universiteiten wel in orde is. Dat beeld is blijkbaar niet veranderd volgens het meest recente onderzoek van Elsevier. Volgens een nieuwsbericht van het Leids Universitair Weekblad van deze maand scoort de UL het slechtst met een 6,9 en scoort de UU als winnaar nog geen halve punt hoger.

Dan is er ook nog onderzoek van de Keuzegids. Wat methodiek betreft baseert hun onderzoek zich ook op de oordelen van studenten en worden de VBI-rapporten met een oordeel van experts voor accreditatie van de opleiding meegenomen in het eindoordeel. De Keuzegids Masters 2011 is mij te duur met een prijs van € 25 en ik wil deze niet aanschaffen om enkel naar de resultaten van het onderzoek voor de masters van Bestuurskunde te kijken. Wel heb ik op het web nieuwsberichten en documenten gevonden op websites van de universiteiten die een indicatie geven van de uitkomst van het onderzoek. Zo heeft van de zeven onderzochte masters Bestuurskunde de UU de eerste plaats, de Radboud Universiteit (RU) de tweede plaats en de Tilburg University (TU) de vierde plaats met een score van 69. Meer kan ik niet te weten komen met Google en ik ben nieuwsgierig naar de complete uitkomsten, maar ik heb ook het vermoeden dat de verschillen in dit onderzoek niet zo groot zullen zijn. Wel biedt de Keuzegids een voorbeeldartikel aan met daarin de scores van de bacheloropleidingen Bestuurskunde. Daar is wel een groot verschil te zien, maar ik vraag mij af wat voor waarde ik aan die uitkomsten moet hechten. Het gaat natuurlijk niet over de masters, maar in mijn ervaring was het bijvoorbeeld niet bar slecht gesteld met de faciliteiten bij de opleiding Bestuurs- en Organisatiewetenschap aan de UU op het moment dat ik daar mijn minor en een paar keuzecursussen heb gevolgd.

En dan zijn er nog de accreditatierapporten van de NVAO. Er zijn positieve besluiten in te zien voor accreditatie van de masteropleidingen van de UU, VURUTU, UL, Universiteit Twente en de EUR. Als we kijken naar de data van de accreditaties heb ik ook mijn twijfels over het nut van deze bron van informatie, de visitatie van de master van de UU en bij andere universiteiten die een vergelijkbare master aanbieden was bijvoorbeeld in 2004; intussen kan er wat veranderd zijn. Ook verteld een positieve accreditatie voornamelijk dat een opleiding voldoet aan een aantal kwaliteitscriteria, maar niet hoe de opleiding zich kwalitatief verhoudt tegenover vergelijkbare masters bij andere instellingen. De website van de NVAO verwijst echter ook naar een rapport van de QANU uit 2005 dat de verschillende masters vergelijkt. Dat is vooral te veel tekst waar ik niet wijzer van wordt. Opvallend is dat er geen

Op dit moment denk ik dat een master in Leiden de beste keus is. Tijdens mijn selectiegesprek bij de UU werd hun masterprogramma mij aangeraden toen ik de docenten die ik sprak vroeg welk masterprogramma zij zouden aanraden als alternatief. Hun master Public Administration is Engelstalig, en als specialisatie zou ik misschien het Engelstalige Politics and Bureaucracy overwegen. De specialisatie (met ingang van februari 2012 straks een master op zich) Management van de Publieke Sector welke de meest populaire keuze lijkt heeft een specialisatiedeel wat Nederlandstalig is. In de eerste instantie was ik meer geneigd voor deze laatste specialisatie te kiezen, maar ik denk dat het beter zou zijn om mij te onderscheiden door wat anders te kiezen dan wat het grootste aantal mensen kiest. Daarnaast zou een Nederlandse specialisatie minder scoren op mijn CV.

Probleem is natuurlijk dat ik een goed gemotiveerde masterkeuze maken nu heel wat moeilijker is geworden omdat de voorlichtingsactiviteiten voor de masters nu allemaal al voorbij zijn. Ik was begin dit jaar te veel bezig met mijn bachelor halen en Nepal en had er niet voldoende bij stilgestaan dat mijn kans om geplaatst te worden bij een master van de UU klein zou zijn. De datum van 24 juni waarop ik bericht kreeg van mijn eventuele plaatsing bij de master van de UU was ook later dan de uiterste aanmelddatum voor de master in Leiden, namelijk 15 juni. Ik ga eerst de studieadviseur een e-mail sturen om te kijken of er wat te regelen valt. Bij de RU is aanmelden nog mogelijk tot 1 augustus, aldus de studieadviseur van hun masteropleiding (er stond namelijk geen informatie over een uiterste aanmelddatum op hun website). Ook is het spannend of andere universiteiten mijn bachelor Geschiedenis en mijn minor bij Bestuurs- en Organisatiewetenschap (verplicht voor de toelating tot de master bij de UU) wel voldoende achten voor toelating tot hun masterprogramma’s, of dat ik alsnog een pre-master zou moeten volgen! Dat is een tweede vraag voor de studieadviseurs.

Tevens las ik dat de masteropleiding Public Administration van de LU per 1 februari van Leiden naar Den Haag verhuist. Een treinreis van Leiden Centraal naar Den Haag Centraal kost weliswaar ongeveer een kwartier, maar dat is niet echt handig midden in het studiejaar en maakt de keuze voor huisvesting ook complexer. Ik twijfel voornamelijk tussen de UL en de RU. De EUR heeft mij voor mijn bachelor afgedankt, dus daar ga ik niet meer studeren. Bij de TU kwam ik niet door de selectie voor de bachelor van Bestuurskunde voordat ik besloot aan mijn bachelor Geschiedenis te volgen, dus daar wil ik ook niet studeren. Amsterdam lijkt mij ook leuk maar ik vrees hoge prijzen voor de huur van een kamer. De Engelstalige master van de UL heeft echter wel meer aantrekkingskracht.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven