Mijn ervaringen met datingsites: e-Matching en StudentDating

Sinds een paar dagen ben aan de slag gegaan op twee datingsites, de gratis datingsite StudentDating en de betaalde datingsite e-Matching. Het verschil lijkt sterk op dat tussen de gratis aanbieders van kameradvertenties en het betaalde Kamernet waarover ik eerder al een klaagzang schreef.

StudentDating is exclusief gericht op studenten en is internationaal. Dat is goed omdat het zo ook toegankelijk is voor internationale studenten in Nederland, met andere woorden een breder publiek heeft toegang. De datingsite e-Matching heeft alle hoogopgeleiden als doelgroep, is niet internationaal, en vraagt een prijs voor de mogelijkheid om zelf het initiatief te kunnen nemen om op profielen te reageren. Een profiel plaatsen is gratis, en reageren op berichten van anderen is dat ook. Wil je op eigen initiatief een reactie kunnen versturen dan zal er minimaal € 17,95 per maand moeten worden betaald. Wanneer je voor meerdere maanden lid wordt krijg je een korting, met als risico dat je geld ‘weggooit’ als je eerder de juiste persoon vind, of wanneer je na dat aantal maanden lidmaatschap nog steeds niemand hebt gevonden en weer opnieuw moet betalen. Identiek aan dat vervelende prijsmodel van Kamernet.

Om het zakelijke model van e-Matching te beschermen is het dus ook niet toegestaan om links te geven in een profiel. Dan is er immers de mogelijkheid dat er buiten e-Matching om gecommuniceerd kan worden zonder dat de gebruiker betaalt. Logisch, maar de consequentie is dus wel dat ik in mijn profiel geen link kan geven naar weblog, een belangrijk deel van mijn identiteit waar ik anderen op wil wijzen. Als ik ga betalen kan ik wil in berichten die ik naar anderen stuur verwijzen naar mijn weblog, maar nooit in mijn profiel, blijkt uit mijn correspondentie met de profielen politie van e-Matching. Op StudentDating kan een gebruiker daarentegen wel links plaatsen, ook naar profielen op sociale netwerken en video’s op YouTube, omdat het natuurlijk een gratis datingsite is die inkomsten uit advertenties haalt. Ondanks alle populariteit van sociale netwerken tegenwoordig is e-Matching vanwege haar zakelijke model gedwongen om die uit te sluiten. De moraal van het verhaal: gratis kan beter zijn. Net zoals vrije software (in sommige opzichten) beter kan zijn dan software die dat niet is.

Een ander argument waarom gratis beter kan zijn is dat gratis datingsites een groter publiek aantrekken omdat – sorry voor het intrappen van de open deur – er niet betaald hoeft te worden. Het probleem is echter dat deze theorie niet werkt in de praktijk. Ik, en jullie waarschijnlijk ook, kennen e-Matching van die flauwe reclame op de televisie. StudentDating heeft geen indrukwekkend advertentiebudget en was mij volstrekt onbekend totdat ik via Google op een overzicht van datingsites terecht kwam. Een zoektocht op beide datingsites leert mij dat op e-Matching meer interessante vrouwen voor mij zijn te vinden dan op StudentDating.

In feite zou ik dus alleen maar betalen voor e-Matching vanwege het ledenbestand. Een datingsite als e-Matching is hetzelfde voor dating als Kamernet is voor kamers en Microsoft voor software. Natuurlijk, e-Matching heeft wel een iets beter afgewerkte website, maar dat is geen zwaarwegend voordeel. Omdat ik weinig zin heb om enkel te betalen voor een groter ledenbestand ga ik voorlopig eerst aan de slag met de profielen op StudentDating die mij interesseren, ik ga pas betalen voor e-Matching als ik via StudentDating niemand vind.

2 reacties op “Mijn ervaringen met datingsites: e-Matching en StudentDating”

  1. Leuk artikel. Ik sta ingeschreven bij beide nu en heb al een eerste date gehad via Studentdating.eu Lekker gratis dus zeg mijn abonnement bij e-matching straks weer op. Deze site is ook minder duidelijk. Sowieso is het voor een student beter als de site gratis is lijkt me.

    X Geraldine

  2. Leuk voor je dat jij wel iemand hebt weten te vinden. Ik heb het idee dat op StudentDating te veel inactieve profielen staan van mensen die hun berichten niet meer lezen. Op geen enkel bericht dat ik heb verstuurd heb ik een reactie gekregen. Op e-Matching heb ik betaald voor een lidmaatschap van drie maanden, één keer had een andere vrouw het initiatief genomen om mij te benaderen en een keer had iemand die ik een bericht had gestuurd een reactie teruggestuurd, maar dat liep toch op niets uit. De resterende 90% van berichten die ik heb gestuurd hebben helemaal geen reactie gekregen, alsof ik werd genegeerd. Ik vind het dus inmiddels behoorlijk frustrerend.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.