Tegen ACTA

De Europese Commissie heeft deze week het ACTA-verdrag ondertekend, op een manier waarbij de volksvertegenwoordiging voor zover geen invloed had. ACTA is gevaarlijk en bedreigt onze vrijheid, maar het blijft spannend nu onze Tweede Kamer en het Europees Parlement aan zet zijn om het te ratificeren omdat er nog geen tekenen zijn van een ruime meerderheid van tegenstanders. De VVD heeft in het verleden wel geklaagd over de geheime onderhandelingen op initiatief van Jeanine Hennis-Plasschaert, maar het laatste nieuwsbericht daarvan dateert van maart 2010. Sindsdien is het angstvallig stil gebleven.

Gelukkig zijn er ook leden van het Europees Parlement die wel uitgesproken zijn over vrijheden, zoals Marietje Schaake die voor D66 lid is van het EP. Precies zoals je van een liberale partij zou verwachten. Als de EP-fractie van de VVD geen tegenstander is van ACTA weet ik naar wie mijn voorkeurstem gaat voor de volgende verkiezingen voor het EP. Ik heb net de petitie tegen ACTA getekend en ga contact opnemen met de relevante VVD’ers die in de TK en het EP deze materie in hun portefeuille hebben om meer te weten te komen over het standpunt van mijn partij.

Post Scriptum 25 februari 2011: inmiddels heeft de Europese Commissie de ACTA ter beoordeling voorgelegd aan het Europees Hof om te kijken of de ACTA in strijd is met Europese regelgeving. Die beoordeling kan echter een paar jaar op zich laten wachten. Wat mij opvalt is dat ACTA niets zou veranderen aan de bestaande wetgeving volgens de Eurocommissaris die in het gelinkte bericht wordt aangehaald. Onze minister Verhagen deelt die mening. Het is in dat opzicht jammer dat de tegenstanders zoals de Electronic Frontier Foundation waar ik eerder naar linkte in dit bericht niet duidelijk zijn wat er nu precies zo bezwaarlijk is aan het verdrag.

Het doet mij vermoeden dat er inderdaad niet zoveel aan de hand zou kunnen zijn. Maar als ik Herbert Blankesteijn mag geloven is ACTA wel degelijk gevaarlijk. En hoewel hij blijkbaar geen jurist is gebruikt hij overtuigende argumenten en heeft hij de verdragstekst blijkbaar bestudeerd. Overigens heeft Afke Schaart van de VVD inmiddels nog steeds geen antwoord gegeven op mijn berichten. Wordt vervolgd, over drie jaar?

1 gedachte over “Tegen ACTA”

  1. Pingback: Everything is a Remix and politics « Information Overload

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven