Masterscriptie af

Het magnum opus is compleet, mijn masterscriptie is eindelijk af! Ik heb deze ingeleverd op 2 augustus. Een link om mijn scriptie te downloaden is op mijn Engelse weblog te vinden. Toen ik vorig jaar december begon met mijn oriëntatie op het onderwerp was mijn plan om ergens aan het einde van de vierde periode van dit studiejaar de scriptie in te leveren.

De werkelijkheid is hardnekkiger omdat ik slecht meerdere dingen tegelijk kan doen. Ik had ik ook een bijbaan voor twee dagen in de week vanaf februari en een laatste zeer intensieve cursus in het vierde blok. Het echte werk begon pas midden juni geloof ik. Wederom (zo ging het ook met mijn bachelorscriptie) heb ik zwaar onderschat hoeveel tijd het zou kosten. Vooral de laatste drie dagen heb ik in een extreme trance van concentratie doorgebracht achter mijn monitor om praktisch de hele dag alleen maar de punten op de i te zetten.

Onderwerp

Mijn masterscriptie gaat over het gebruik van open source software door gemeenten. Voor wie mijn scriptie leest zal duidelijk worden dat gemeenten (en iedere andere organisatie) daar veel geld mee kunnen besparen en andere voordelen mee kunnen behalen. Het doet mij een plezier dat ik een onderwerp heb onderzocht dat maatschappelijk nut heeft. Veel scripties in de geesteswetenschappen (inclusief mijn bachelorscriptie) kunnen linea recta in de bureaula verdwijnen, wat een stuk minder waarschijnlijk is voor deze scriptie.

Deze afgeronde scriptie zal ik dan ook naar veel van de respondenten sturen die de vragenlijst voor het onderzoek hadden ingevuld. Sommigen van hen wilden graag weten hoe hun gemeente te vergelijken was met anderen. Ik zal deze scriptie ook zeker naar een aantal Kamerleden sturen die ICT in portefeuille hebben, in de conclusie worden immers aanbevelingen gegeven voor ander regeringsbeleid. Ik denk ook na over publicatie van mijn scriptie.

Respons

Dat brengt mij gelijk op een ander onderwerp, de respons. Van de 81 gemeenten, ambtelijke fusies en samenwerkingsorganisaties waar ik contact mee heb opgenomen hebben er 41 antwoord gegeven. Dat is niet slecht, maar ik wil meer respons. Met maar 41 respondenten is de scriptie het niet waard om gepubliceerd te worden denk ik. Meer respons betekent namelijk meer zekerheid voor de conclusies die aan de data analyse kunnen worden verbonden.

Daarom zal ik de komende dagen nog snel zo veel mogelijk gemeenten per e-mail een uitnodiging voor de vragenlijst sturen. Dat zal niet gepaard gaan met de extra inspanningen tot zover om gemeenten die niet hebben geantwoord alsnog zover te krijgen om dat te doen.

Statistiek ging mij goed af

Statistiek was de uitdaging die ik zag in het schrijven van deze masterscriptie, maar dat is erg meegevallen. Ik had verwacht dat ik nu wat meer van al die complexe formules zou begrijpen en zelf wat rekenwerk zou kunnen doen, maar het wordt allemaal uit handen genomen door software als R die de data voor je analyseert met een model. Weer een geval van computers die ons dommer maken.

Desondanks heb ik gigantisch veel gelezen over statistiek en veel geleerd, al was het handig geweest om een boek ter introductie van statistiek te hebben gehad. Ik heb nu enige kennis van hoe modellen worden gekozen en resultaten geïnterpreteerd, al blijft alles daartussen voor mij een black box. Alles wat ik voor zover van statistiek heb geleerd is immers nog maar de punt van de ijsberg.

Vooruitzicht scriptieverdediging en beoordeling

Op dit moment ben ik aan het anticiperen op de scriptieverdediging die voorlopig op 21 augustus gepland staat. Ik probeer alle mogelijke kritiek te bedenken die gericht zou kunnen worden op mijn onderzoek. Dat is voor mij lastig als je er zo lang aan gewerkt hebt, om die afstand te kunnen nemen en met kritische blik mijn eigen onderzoek te evalueren. Ik denk dat ik voldoe aan veel van de kenmerken van excellente masterscripties die ik eerder beschreef en ik hoop op een acht als beoordeling.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven