De JOVD kraakt het Rode Kruis

De appel valt niet ver van de boom. Eerder bekritiseerde ik de VVD omdat zij niet duidelijk maakte waarom ontwikkelingshulp ineffectief zou zijn, maar de JOVD is de overtreffende trap. De cynische jongerenafdeling van de VVD is van mening dat de 3FM Serious Request actie inefficiënt is en dient om ons schuldgevoel af te kopen.

Door het inzamelen van geld voor het  Rode Kruis dit jaar zou “een te klein deel van de opbrengst ten goede komen aan de mensen die het echt nodig hebben”. Het gedoneerde geld zou niet bijdragen aan “daadwerkelijke verandering van de levensomstandigheden van mensen in ontwikkelingslanden”.

In plaats van non-gouvernementele organisaties (ngo’s) zoals het Rode Kruis zou de JOVD liever zien dat we private initiatieven meer steunen. Die private initiatieven kunnen net zo goed ngo’s zijn: organisaties die geen onderdeel van de staat zijn en geen winstoogmerk hebben. Onduidelijke woordkeuze dus, maar ik denk dat de JOVD een onderscheid wil maken tussen kleine (lokale) organisaties en grote (internationale) organisaties (de “hulpindustrie” in VVD-jargon).

In Nepal heb ik zelf kunnen zien hoe het er bij deze kleinschalige organisaties aan toe gaat. Ik heb een man en vrouw ontmoet met een hart van goud die op een goede manier een weeshuis beheerden. Bij een ander koppel dat een weeshuis beheerde bleek de man een rotte appel te zijn die op een dag met de noorderzon vertrok met een greep uit de kas. En dan was er nog een grotere lokale organisatie die goed werk deed, maar ook twijfels liet rijzen over het nut van haar activiteiten.

Kleine organisaties hebben hun voordelen, zo hebben ze bijvoorbeeld geen managers of in ieder geval veel minder overhead dan de grote ngo’s. Maar grotere ngo’s hebben ook voordelen, zoals meer specialisatie en ervaring. Vooral transparantie vind ik belangrijk. De kleine organisaties die ik eerder noemde hadden geen van allen een jaarrekening die was goedgekeurd door een accountant (sterker nog, ze waren helemaal niet transparant). Het Rode Kruis heeft dat wel.

Wie even de “moeite” doet om pagina 57 van het jaarverslag van het Rode Kruis over 2011 te lezen ziet de volgende cijfers: de lasten bedroegen € 97,1 miljoen en € 85,5 miljoen daarvan werd aan de doelstelling besteed. De overhead bedroeg dus € 11,6 miljoen, oftewel ruim 12%. Dat lijkt mij acceptabel, maar de JOVD vind dit blijkbaar te veel? En waarom denken ze eigenlijk dat “private” organisaties beter zijn dan ngo’s? Geen idee, ze schrijven maar wat zonder het te onderbouwen.

Deze maand was ik net te laat om de automatische incasso van mijn contributie voor het VVD-lidmaatschap te verhinderen, maar dit soort briljant doordachte standpunten zijn voor mij extra stimulans om mijn VVD-lidmaatschap snel op te zeggen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *