Is 5,5 ton voor de topambtenaar van SNS te veel?

De laatste paar dagen is er verontwaardigd gereageerd op het salaris van de nieuwe topman van staatsbank SNS. Zijn salaris van € 5,5 ton wordt door velen gezien als te hoog. In de eerste instantie was ik het met deze groep eens, zeker omdat ik zelf extra rancuneus ben. Ik had namelijk € 3.150 aan aandelen SNS in bezit, jaren geleden gekocht toen de risico’s van de vastgoedportefeuille nog niet duidelijk waren.

Maar eigenlijk valt het nog wel mee. Zo is er op gewezen dat 5,5 ton laag is in vergelijking met andere banken en dat Gerrit Zalm 7,5 ton verdient als topman van ABN AMRO. Het salaris van Zalm was in 2008 ook omstreden, kunnen we teruglezen.

Maar ik heb ook mijn eigen criterium. Lees dit over de verhouding tussen de salarissen van CEO’s en gemiddelde werknemers in de VS. Kijk naar de grafiek, daar zien we dat topsalarissen pas disproportioneel zijn gaan toenemen vanaf 1973, eerst langzaam maar veel sneller vanaf 1990. De stijging heeft verschillende oorzaken, maar geen die de stijging rechtvaardigen. Zo zijn CEO’s niet productiever geworden. Ik ga er dan ook van uit dat de verhouding van 1973 nu nog steeds passend is, namelijk dat CEO’s 22,1 keer meer verdienen (inclusief opties) dan de gemiddelde werknemer.

Het gemiddelde salaris voor werkenden in Nederland bedroeg € 34.900 in 2011 (voorlopig cijfer) volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek. Delen we 5,5 ton door dat bedrag – 550.000 door 34.900 voluit voor de duidelijkheid – dan is de uitkomst dat de nieuwe topman ‘maar’ 15,8 keer zoveel verdient als de gemiddelde werknemer in Nederland. Kortom, ook in historisch perspectief moeten we dit niet als een buitensporig salaris zien (tenzij salarissen van CEO’s in de VS tijdens 1973 veel hoger waren dan in Europa).

Maar wat we wel moeten doen is er voor zorgen dat topsalarissen worden afgekapt voor andere CEO’s en topverdieners. Laten we de grens stellen bij 20 keer, dat is een mooi getal. Vermenigvuldigen we dan met € 34.900 dan komen we uit op € 698.000. Ik stel voor dat we de belastingschijven wat aanpassen, laten we een vijfde schijf toevoegen die al het inkomen boven de 7 ton voor 100% belast. Dan moeten we alleen de rest van de wereld nog zo ver krijgen om met ons mee te doen, anders vluchten de veelverdieners simpelweg. Dat zal met de Verenigde Staten geen gemakkelijke klus zijn.

Voordat ik op het punt stond om deze post te publiceren zocht ik nog even verder voor internationale statistieken,. die heb ik gevonden voor 2005. In Nederland verdiende een CEO toen 22 keer zoveel als de gemiddelde werknemer, maar CEO’s in veel andere Europese landen verdienden nog veel minder. Ze verdienden maar 10 keer zo veel in Japan, en 11 keer zoveel in Duitsland, Zwitserland en Zuid-Korea. Dan is mijn grens van 20 keer niet eens zo heel communistisch.

1 gedachte over “Is 5,5 ton voor de topambtenaar van SNS te veel?”

  1. Pingback: Information Overload · Mijn overstap van ING naar Triodos

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven